Reprezentacija BiH je nakon četiri kola prva u svojoj grupi Lige Nacija, a bilo bi sjajno da tu i ostane jer prvo mjesto donosi niz prednosti.

Prva i najvažnija je svakako ta što garantuje učešće u baražu za EURO 2024. Tu privilegiju da kroz dva kola baraža odemo na Europsko prvenstvo smo već imali nakon osvajanja grupe 2018. godine, kada smo 2020. godine u odmah u prvom meču na penale ispali protiv Sj. Irske na Grbavici.

Druga privilegija donosi mjesto u drugom šeširu u žrijebanju kvalifikacionih grupa za EURO 2024, odnosno u totalu lakše protivnike na putu za EURO. S obzirom da će iz svake grupe ići po dvije ekipe na EURO, ovo može biti vrlo važna pogodnost.

Treća privilegija je novac. Osvajanje grupe donijelo bi dio kolača od oko 80 miliona eura koje će UEFA podijeliti reprezentacijama koje naprave dobre rezultate, a budemo li prvi u grupi trebalo bi nam pripasti najmanje 3 miliona eura.

I četvrta privilegija bi bila plasman u A Ligu Nacija, odnosno utakmice protiv najjačih reprezentacija naredne godine.

Bosna i Hercegovina u petak igra meč petog kola protiv Crne Gore u Zenici. Pobjeda bi Zmajevima donijela željeno prvo mjesto.

(Reprezentacija.ba)