Selekcije Finske i BiH večeras od 18,00 sati u Helsinkiju igraju utakmicu prvog kola grupe 3 UEFA B Lige Nacija.

Bit će to šesti međusobni duel ove dvije reprezentacije.

Oba tima imaju po dva trijumfa, jedan meč je završen remije i zanimljivo da je gol razlika 8:8.

Zanimljivo da najbolji igrač Finske Teemu Pukki zabio četiri gola protiv BiH i definitivno će večeras biti najveća opasnost po našu odbranu.

BiH – Finska 1:0 (28.04.2004.)

Prva utakmica između BiH i Finske odigrana je 2004. godine u Zenici. Bio je to prijateljski meč, a izabranici Blaža Sliškovića slavili su sa 1:0. Gol odluke postigao je Misimović u 88. minuti.

Zmajevi su igrali u sastavu: Brašnić, Spahić, Konjić, Hibić, Musić, Grujić, Bešlija, Barbarez, Salihamidžić, Blatnjak i Bolić. Priliku sa klupe su dobili Avdukić, Biščević, Crnogorac, Papac, Šimić, Hrgović, Misimović, Baljić, Grlić i Škoro.

Na ovoj utakmici od reprezentativnog dresa oprostio se Mirsad Hibić.

Finska – BiH 2:0 (08.06.2019.)

U 3. kolu Kvalifikacija za EURO Finska je na svom terenu savladala BiH sa 2:0, a oba gola postigao je Pukki.

Naš tim je igrao u sastavu: Šehić, Ćivić, Šunjić, Zukanović, Bičakčić, Sarić, Cimirot, Bešić, Duljević, Džeko, Višća. Još su igrali: Bajić i Gojak. Selektor je bio Robert Prosinečki.

BiH – Finska 4:1 (12.10.2019.)

BiH je treći put igrala protiv Finske u oktobru 2019. godine u okviru kvalifikacija za EURO 2020 i ubjedljivo slavila sa 4:1.

Dva gola postigao je Pjanić, a po jedan Hajrović i Hodžić. Za goste je pogodio Pohjanpalo.

Selektor Prosinečki je na teren izveo sastav: Šehić, Kolašinac, Bičakčić, Kovačević, Kvržić, Cimirot, Pjanić, Sarić, Gojak, Hodžić, Višća. Priliku sa klupe su dobili: Hajrović, Jajalo, Krunić.

Finska – BiH 2:2 (24.03.2021.)

Pretposljednji susret ove dvije selekcije odigran je u martu 2021. godine

Naš tim poveo je golom Pjanića. Potom je Pukki sa dva gola preokrenuo rezultat, a remi BiH donio je Stevanović.

BiH je sa klupe predvodio Ivajlo Petev, a tim je igrao u sastavu: Šehić, Todorović, Hadžikadunić, Saničanin, Ćivić, Gojak, Pjanić, Cimirot, Stevanović, Džeko, Krunić. Još su igrali: Demirović, Duljević, Kolašinac.

BiH – Finska 1:3 (13. 11. 2021.)

Posljednji meč između BiH i Finske odigran je u novembru prošle godine u okviru kvalifikacija za SP 2022. Finci su u Zenici pobijedili rezultatom 1:3.

Menalo je postigao gol za naš tim, dok su za Fince pogađali Forss, Lod te O'Shaughnessy.

Za BiH su igrali : Šehić, Kolašinac, Ćivić, Ahmedhodžić, Saničanin, Stevanović, Cimirot, Hadžiahmetović, Pjanić, Krunić i Prevljak. Selektor Petev je u nastavku šansu pružio Gojaku, Prciću, Mateu Sušiću i Menalu.

(Reprezentacija.ba)