Jurgen Klopp, koji je na kraju tekuće sezone napustio poziciju menadžera u Liverpoolu, je za zvaničnu stranicu engleskog tima govorio o kultnom polufinalu Lige Šampiona protiv Barcelone u sezoni 2018. / 2019.

Liverpool je u prvom meču kao gost poražen sa 0:3, ali je u revanšu slavio sa 4:0, prošao u finale te osvojio Ligu Šampiona.

Kloppu i njegovim saradnicima za pripremu revanš utakmice inspiracija je bio kapiten BiH Edin Džeko (38).

Šta da kažemo Divocku Origiju? Šta da radi? Daješ taktičke instrukcije i to je veoma važno. Ipak, ako mu daš previše informacija on nema iPad na terenu koji može otvoriti i vidjeti šta je zaboravio. Moraš biti direktan“, kazao je Klopp, a onda je njegov dugogodišnji pomoćnik Peter Krawietz otkrio da je Origiju pokazao gol Edina Džeke godinu prije u pobjedi Rome nad Barcelonom (3:0) i rekao mu da ponovi taj potez.

Barcelona je godinu prije izgubila u Rimu i to nakon što su pobijedili prvu utakmicu. Edin Džeko je bio dobar primjer za Divocka tog dana jer je on postigao prvi gol. Samo smo mu rekli ‘Slušaj, ovo je uradio on uradio, probaj i ti, bilo bi sjajno kad bi postigao gol rano u utakmici.”

Upravo je Origi postigao dva gola u pobjedi Liverpoola nad Barcom i to u sedmoj i 79. minuti.

Zanimljivo da je Džeko igrajući za Romu protiv Barcelone pogodio u šestoj minuti.

Također, Pepijn Lijnders, jedan od pomoćnika Kloppa i novi trener austrijskog Salzburga, je dodao da oni vjerovatno ne bi bili na klupi Liverpoola da se to nije dogodilo na meču sa Barcelonom.

Zaista sam vjerovao da se to nije desilo, mi ne bi sjedili ovdje sa vama. To je bilo nešto veliko“, kazao je Lijnders.

(Reprezentacija.ba)