Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine okupili su se danas u Trening centru N/FSBiH. Zmajevi će u Zenici spremati uoči nadolazeće prijateljske utakmice protiv SAD-a koja se igra 18. decembra, a selektor Ivaylo Petev na raspolaganju će imati isključivo fudbalere koji igraju u domaćem prvenstvu.

Jedan od onih koji je dobio poziv je i Sulejman Krpić. “Killer”, kako su ga zvali dok je bio u Dinamu, ove sezone igra jako dobro u dresu Tuzla Cityja i sa 11 pogodaka je u samom vrhu liste strijelaca.

Poziv, kako je rekao u razgovoru za Reprezentacija.ba portal, nije mnogo očekivao.

– Iskreno, nisam se toliko nadao pozivu, ali sam živio za dan kada će doći. Kada su mi rekli da sam pozvan i da ću nositi dres svoje zemlje, bio sam presretan, kao i cijela moja porodica. Selektor je prepoznao moj kvalitet i hvala mu. Na meni je sada da se pokažem, javio nam se Sulejman Krpić iz “baze” Zmajeva u Zenici.

Foto: NFSBIH

Mnogo polemike u bh. javnosti izazvalo je to što se na spisku nije našao Nemanja Bilbija koji, poput njega, briljira ove sezone u Premijer ligi.

– Zadnjih pet-šest godina obojica smo uvijek u vrhu liste strijelaca. Nisam razmišljao o tome ko će na kraju dobiti poziv, on ili ja, a niti bih ulazio u priče oko samog spiska. Imaju ljudi koji odlučuju o tom, ja sam samo igrač, dodaje Krpić koji vjeruje da će, kao najstariji u timu, biti od pomoći mladim igračima.

Utakmica sa SAD-om je ujedno i prilika da igrači pokažu da i u Premijer ligi ima kvaliteta.

– I ranije su igrači iz Premijer lige dobijali pozive i pokazivali čak da imaju veliki kvalitet. Naš je jedino problem što nemamo dobre uslove. Svejedno, utakmica sa SAD-om će za nas biti dobra provjera i sigurno da nijednom od nas neće nedostajati motiva. Gledao sam baš i njihov spisak, većinom su tu igrači iz MLS-a koji je kvalitetniji od naše lige, ali nastojat ćemo da što bolje predstavimo svoju zemlju.

Tokom karijere Krpić je imao i nekoliko inozemnih avantura. Igre koje pruža ne prolaze nezapaženo, međutim danas je maksimalno fokusiran na Tuzla City.

– Zabijam stalno u našoj ligi, zadovoljan sam, ali nadam se da ću u drugoj polusezoni biti još bolji. Volio bih sa Tuzla Cityjem izboriti plasman u Evropu, što nam je cilj, tako da nisam opterećen tim pričama oko transfera. Ugovor me “veže” još tri godine. Ako bi se pojavila baš, baš dobra ponuda koja bi zadovoljila sve strane, onda bismo mogli pričati, a ovako…

Priznaje da žali što u inostranstvu nije ostavio veći trag.

– Imao sam priliku i nekoliko puta da se okušam van granica BiH i žao mi je što nisam to više iskoristio. Ali, znate kako je vani, čim ne iskoristite šansu odmah, dolazi drugi napadač i padaš u zaborav. Gdje mi je bilo najljepše? Naročito lijepe emocije nosim iz Južne Koreje gdje je sve bilo organizovano na visokom nivou, a upoznao sam i prijatelje za cijeli život.

Krpićeva cijela karijera satkana je od uspona i padova. Još 2008. godine kao veliki talenat otišao je u Dinamo, ali mladalačke bubice su usporile njegov razvoj.

– Danas živim porodičnim životom. Krpić danas i nekada? Ogromna razlika, smirio sam se sto posto i naučio na greškama. Znate, i kada ih pravite, najbitnije je nikada ne odustati i boriti se. Bilo je i većih talenata u mojoj generaciji, ali kada bi se pojavio neki problem, pretežno bi odustali od fudbala.. Ja nisam i zbog toga sam danas ovdje, poručio je Krpić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)