Zvanična stranica FIBA košarkaške Lige Šampiona obavila je razgovor sa Samirom Seleskovićem, košarkaškim trenerom i bivšim reprezentativcom BiH, članom kultne generacije koja je našu zemlju predstavljala na Eurobasketu 1993. godine.

Selesković je više od četiri godine zadužen za razvoj najtalentovanijih igrača u Turskoj, u Tofasu iz Burse, gdje je i tehnički koordinator svih omladinskih selekcija. Ranije je u Turskoj bio asistent Boši Tanjeviću u Fenerbahceu i Turskoj reprezentaciji, nakon čega je samostalno vodio omladinske i seniorske ekipe, ali i za vrijeme mandata Nenada Markovića bio i pomoćnik u košarkaškoj reprezentaciji BiH.

Euroliga je kao povod za razgovor sa Seleskovićem uzela novo pravilo o posticanju razvoja mladih igrača. Da bi podstakla klubove da pružaju šansu mladim igračima, košarkaška Liga Šampiona zahtijeva timovima da u rosteru moraju imati najmanje pet domaćih igrača. Taj uslov nije problem za Tofas, gdje Selesković i saradnici imaju kvalitetan plan rada.

Selesković i njegovi saradnici vjeruju u njihov plan po kojem klub u svakom trenutku mora imati spremnog mladog igrača da uskoči u prvi tim. U slučaju povrede ili transfera standardnih prvotimaca. Tofas je fokusiran na domaće igrače i radi veoma dobar posao sa mladim igračima iz Turske, a prednost imaju lokalni košarkaši iz Burse.

Devet od 14 košarkaša iz rostera su Turci. Tosu Yigit Arslan, Berke Buyuktuncel, Kivanc Col, Bora Satir, Ali Taskin, Emre Tanisan, Batin Tuna, Berk Ugurlu i Muhsin Yasar.

“Ako vidimo da je igrač izvan naše regije sa manje od 16 godina veoma talentovan, naravno da ćemo razmisliti o tome da ga angažujemo. Ipak, prvo gledamo igrače koji su u Bursi. To je jedino logično. Ako uzmete igrače iz inostranstva kada imaju 14 ili 15 godina, prvo pitanje koje postavite je kako će oni doći? Bez porodice? Drugo, ako dođu, to nije isto kada žive sa sa roditeljima i imaju sve. Ne opterećujete njegov život. On tada misli samo na košarku i mnogo je sretniji”, ističe Selesković i dodaje:

Koliko Tofas radi dobro najbolje govori kako je nedavno njihovom igraču Ata Can Atsurenu (2002. godište) ponuđena najveća stipendija i potpuno besplatno školovanje na Drexler Univerzitetu u SAD-u. Ranije je bio tri ptua najbolji strijelac u Turskoj u kategorijama kadeta i juniora.

“Nastojimo da ne dovodimo igrače koji imaju 12, 13 ili 14 godina. Možda one koji imaju 15 ili 16, jer su sposobniji da dođu bez porodice i to je manje stresa. Naš predsjednik Cengiz Eroldu i generalni menadžer Tolga Ongoren uvijek nas pitaju oko organizacije sa mladima. Seniorski tim bez mladih igrača neće dugo opstati.”

Inače, klub Tofas radi sve kako bi mlade košarkaše podigao na viši nivo, pa je tako investirano u novi objekat. Sportska dvorana “Mustavfa V. Koc” otvorena je 9. juna 2016. godine i prostire se na 5.8000 kvadratnih metara. Objekat se sastoji od tri košarkaška terena, fitnes centra, svlačionica, rehabilitacionog centra i kancelarija. Parket i koševi su urađeni po NBA standardima, a tereni se mogu koristiti i za druge sportove poput odbojke ili stonog tenisa.

Selesković za kraj razgovora podcrtava da je osnovni cilj Tofasa razvoj mladih igrača i da što više dobijaju priliku za igru.

“Želimo da našim talentovanim igračima pružimo što je više moguće minuta na parketu, a ne da sjede na klupi. Svake sedmice koordiniramo naše timove i odlučujemo koji igrači bi trebali igrati i gdje i to na osnovu očekivane rotacije i protivnika.”

(Reprezentacija.ba)