Prvog vikenda u septembru, ljubitelji fudbala sa područja Tuzlanskog kantona moći će uživati u Međunarodnom nogometnom turniru koji nosi naziv Libertad, prenosi stranica FK Sloboda.

Snage na turniru će odmjeriti omladinske ekipe fudbalera rođenih 2011., 2012., 2013., i 2014. godine.

Ovaj sportski događaj organizuje FK Sloboda uz podršku Grada Tuzla, JU Gradskog stadiona Tušanj i Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona. O značaju samog turnira razgovarali smo sa Denisom Karićem, koordinatorom škole fudbala FK Sloboda.

”Uloženo je mnogo truda, energije i volje kako bi turnir koji nam slijedi bio na nivou kakav naš grad i kanton zaslužuju. Želimo da Tuzli donesemo novu sportsku čar, da sport bude sastavni dio svake porodice u našem gradu”, objašnjava Karić. 

Uz FK Slobodu, učešće na turniru za sada je potvrdio veliki broj ekipa među kojima su: FK Crvena zvezda,  FK  Spartak, FK Sloboda Užice, FK Mačva Šabac, FK Tuzly City, FK Željezničar, FK Sarajevo, NK Čelik i drugi. 

Biće ovo veliki događaj koji će osim fudbala, mališanima pružiti priliku za stjecanjem novih poznanstava. Nagrade za one najbolje neće izostati.

”Oni kojima ostavljanje srca na terenu donese rezultate i odvede ih među tri najbolje ekipe će dobiti pehare i medalje, a predviđene su i posebne nagrade za najboljeg strijelca, igrača i golmana”, kaže Denis za stranicu FK Sloboda.

Ovo je prvi turnir ovakvog tipa koji će biti održan u našem gradu, a organizatori kažu da je cilj da manifestacija pređe u tradiciju narednih godina.

”Svjesni smo da ovakvih sportskih događaja nedostaje u našem gradu zbog čega ćemo težiti da ovaj turnir postane tradicionalan. Želimo da djecu vidimo na sportskim terenima, da odišu sportskim duhom i da šire mrežu prijateljstva. Sport je uvijek najbolji izbor, a djecu u njihovim sportskim aktivnostima moramo podržavati od samih početaka”, zaključuje Denis.

Osim susreta fudbalskih ekipa, ovaj turnir je odlična prilika za simpatizere, navijače, ali i građane Tuzle i Tuzlanskog kantona da se kroz sport odmaknu od svakodnevice i sa tribina pruže podršku mladim timovima. 

(Reprezentacija.ba)