Njemačka i Mađarska su sinoć odigrali neriješeno 2:2 u Minhenu, a prije početka susreta na teren je utrčao jedan gledalac sa zastavom koja promoviše LGBT populaciju.

Smatra se da je navijač koji je utrčao želio poslati poruku nakon posljednjih dešavanja u Mađarskoj gdje je Parlament izglasao zakon kojim se zabranjuje promovisanje LGBT populacije među maloljetnima, a također vlasti u Mađarskoj uvode sve više ograničenja za LGBT populaciju.

S druge strane, u proteklim danima digla se prašina oko kapitenske trake koju je golman Njemačke, Manuel Neuer nosio na meču sa Portugalom. Kapitenska traka bila je u bojama duge, odnosno bojama LGBT populacije.

UEFA je podigla istragu jer je to smatrala “političkim pitanjima”, ali je nakon reakcije iz tabora Njemačke vrlo brzo okončala istragu. Fudbalski savez Njemačke tražio je da Allianz arena, na kojoj se sinoć igrao meč sa Mađarskom, bude obojena u dugine boje, ali je UEFA odbila ovaj zahtjev.

Njemački medij Bild pružio je podršku za LGBT prava i izdao je neobičan časopis, zadnja stranica je bila bez fotografija sa samo jednom velikom dugom.

Njemačka i Mađarska su odigrale 2:2, te su tako popularne Švabe stigle do plasmana u 1/8 finala gdje će igrati sa Engleskom.

(Reprezentacija.ba)