Sarajevski Željezničar danas je potvrdio da je Tomislav Ivković (60) novi šef stručnog štaba.

Ivković je hrvatski stručnjak koji je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri najveći uspjeg postigao sa zagebačkom Lokomotivom koju je vodio pet godina i ostvario historijske rezultate za ovaj klub. Sa klupe je vodio i hrvatske klubove Inter Zaprešić, Slaven Belupo i Rudeš, a kao pomoćnik radio je sa Zlatkom Kranjčarom u reprezentaciji Hrvatske.

Ipak, po onome po čemu je Ivković najpoznatiji su njegovi igrački dani. Kao golman nosio je dresove Dinama i Crvene zvezde, a u inostranstvu je između ostali branio za Sporting Lisabon i Genk. Također, sa uspjehom je branio boje državnog dresa Jugoslavije.

Na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine u četvrtfinalu sastala se Jugolasvija sa Argentinom. Velika utakmica o kojoj se sve zna završena 0:0, a nakon penala dalje su prošli Argentinci predvođeni Maradonom. Upravo je u penal seriji Ivković odbranio udarac Malog zelenog.

Ali to nije jedini put da su se njih dvojica srela oči u oči. Godine 1989. u Kupu UEFA susreli su se Sporting Lisabon i Napoli. Ponovo je bilo 0:0, te se pobjednik morao odlučiti izvođenjem jedanaesteraca.

Maradona je u dresu Napolija prilazio golu Željinog trenera, a ovaj ga je pokušao isprovocirati.

“Ide on prema lopti, a ja mu govorim: hoćeš li se kladiti u 100 dolara da ga nećeš zabiti. On govori: hajde ok. I sudija se smije. Bilo je ono kao da smo negdje na haklu. Odbranim mu, ali oni su prošli”, kazao je Ivković prisjećajući se tog trenutka.

Tako je Ivković dva puta zaustavljao Maradonu, a ostaje nam da vidimo da li će zaustaviti rezultatsku krizu na Grbavici.

(Reprezentacija.ba)