Nakon što su senzacionalno ostali bez titule, iako su imali 13 bodova prednost u odnosu na Borac, bilo je jasno da će fudbaleri Sarajeva dobiti novog trenera. U opticaju je bilo nekoliko trenerskih imena, od Zorana Zekića, Brune Akrapovića do Zlatana Bajramovića, a na kraju povjerenje je ukazano Goranu Sabliću.

Iako relativno mlad trener, Sablić iza sebe već ima određene uspjehe. Sve je počelo od toga kada je sa juniorima Splita osvojio prvenstvo Hrvatske, zatim je sa Širokim Brijegom osvojio Kup BiH, a u Moldaviji se vodeći Sheriff okitio naslovom prvaka.

Kakav je zapravo Goran Sablić kao trener pokušao nam je približiti Mateo Sušić. Ovaj bivši reprezentativac BiH je sa Splićaninom sarađivao upravo u Sheriffu i poznaje ga vrlo dobro.

“Čim sam vidio da je Goran izabran za trenera Sarajeva, bilo mi je drago, odmah sam mu poslao poruku. Radi se o mladom stručnjaku i jako kvalitetnom, željnom dokazivanja, motivisanom… On kao trener teži igri, stvaranju kreativnosti i svugdje gdje je dosad radio osvojio je trofej. To dovoljno govori o njegovim kvalitetama. Vjerujem da će opravdati povjerenje Sarajeva, a daj Bože da na kraju napravi i iskorak u Evropi. Želim to, ne samo Sarajevu, već i ostalim našim klubovima”, javio se Mateo Sušić za Reprezentacija.ba.



Sablić van terena je, kaže, prijateljski nastrojen prema igračima.

“Mi igrači smo van terena s njim imali jako dobar odnos. On je prijateljski trener, saslušat će te u svakom trenutku, dati savjet… Družili smo se za vrijeme mog boravka u Sheriffu i imam samo najljepše uspomene na to vrijeme. Neće imati problema u Sarajevu.”

Iza Sušića je, s druge strane, još jedna uspješna sezona u Rumuniji. Cluj za koji igra osvojio je ponovo naslov prvaka Rumunije.

“Lijepo mi je u Cluju, imam ugovor još godinu dana i uopšte ne razmišljam o odlasku. Jedino da se pojavi nešto baš, baš dobro. Iza nas je teška sezona tokom koje smo odigrali 40 kola u prvenstvu, a na kraju smo ostvarili cilj. Osim što smo bili prvaci, također smo igrali i Evropsku ligu.”

Sušiću je ovo drugi “mandat” u Cluju.

“Prvi put kada sam došao u Cluj 2014. godine, finansijska situacija nije bila baš najbolja, čak je i klub otišao u stečaj. U međuvremenu došao je novi vlasnik koji je posložio kockice i, evo, već četvrtu godinu zaredom smo prvaci.”

A o samom gradu također ima samo riječi hvale.

“Ovo je studentski grad i ujedno tehnološko središte, ima dosta stranih kompanija, samim tim i stranih radnika. Grad je baš lijep, sređen, a nije ni prevelik. Za život – odličan.”

S obzirom na uspjehe koje bilježi, pitali smo Sušića na kraju osjeća li se zapostavljeno od strane selektora BiH. Posljednji put u dresu sa državnim grbom je igrao 2018. godine.

“Nisam ni očekivao da ću biti na zadnjem spisku. Nema me u reprezentaciju već neko vrijeme… Vidite, i meni je kao i svakom igraču cilj igrati za reprezentaciju, osjetio sam kako je to, ali ne odlučujem ja. Selektor najbolje zna kakvi mu igrači trebaju. Ja ću nastaviti raditi naporno kao i dosad, pa ako me iznenade – super. Ako ne, nikome ništa”, poručio je Sušić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)