Edin Višća (31) više neće igrati za BiH. Iznenađujuću vijest otkrio je jučer selektor našeg nacionalnog tima Ivaylo Petev kojeg je ofanzivac Basakšehira kontaktirao prije desetak dana, a kao razlog naveo je to što više ne može dati maksimum na terenu.

Višća je relativno kratku avanturu u dresu sa državnim grbom završio poslije “svega” 55 nastupa. Nije tajna da se u posljednje vrijeme brzonogi fudbaler suočavao i sa kritikama, naročito kada je u meču baraža protiv Sjeverne Irske promašio penal, a sve to teško mu je padalo.

– Teško mu je palo to što je promašio penal i psihološki nije bio spreman za utakmicu, preuzeo je krivicu na sebe i treba mu pomoći”, kazao je bivši selektor Dušan Bajević kada su ga pitali zašto nije igrao protiv Nizozemske na Bilinom polju.

O Višćinom prijevremenom odlasku iz reprezentacije razgovarali smo sa bh. asovima i njegovim bivšim trenerom iz U21 reprezentacije. 

Vlado Jagodić je mnogo iznenađen.

– Ponosno ističem da sam imao priliku da sarađujem sa tako dobrim momkom i fudbalerom. Bio je to sami početak njegove karijere, ali već tada se dalo naslutiti da će napraviti veliku karijeru jer je bio pravi profesionalac. I dan-danas smo u kontaktu. Iznenađen sam, kao i svi, što je donio odluku da se tako prerano povuče jer sam siguran da je svojim kvalitetom mogao još mnogo dati reprezentaciji. Očito je procijenio kako je ovo najbolji trenutak za to i ne preostaje nam ništa drugo nego da to poštujemo. Svaka odluka koju je dosad donio bila je ispravna. Vjerovatno je vrlo dobro razmislio, kaže nam Vlado Jagodić, danas trener Radnika iz Bijeljine, koji se osvrnuo i na kritike s kojima se suočavao Višća.

– Ko to kod nas nije na udaru kritika? Kod nas obično kritikuju ljudi koji znaju samo sjesti za tastaturu i na taj način liječiti svoje frustracije. Znamo odakle je Višća krenuo i koliko se morao žrtvovati da napravi karijeru. Svakome od nas se može desiti loš dan, ali ne smijemo zaboraviti i njegove sjajne partije u bh. dresu.

Vlatko Glavaš, bivši kapiten reprezentacije BiH, smatra da je kod Višće došlo do zasićenja.

– Svaki fudbaler se kad-tad mora oprostiti, godine idu, ali svejedno mislim da je Višća mogao još puno dati našoj reprezentaciji. Njegov odlazak je veliki gubitak, pogotovo u ovom momentu. O stvarnim razlozima zbog kojih se odlučio na ovakav potez možemo samo nagađati, no mislim da je došlo do zasićenosti. Isto tako, nije ni jednostavno putovati u ovim vremenima. Pamtit ću ga kao mirnog i skromnog momka koji je uvijek davao sve od sebe na terenu i zato njegovu odluku poštujem, kaže Glavaš.

Tužan je i Marko Topić koji je svojevremeno dres reprezentacije BiH oblačio u 25 utakmica. Danas mirnim životom živi u Švicarskoj.

– Žao mi je što je takav momak i igrač rekao zbogom reprezentaciji. Igrač njegovih kvaliteta će nam mnogo nedostajati. Kapiten je Basakšehira, prošlogodišnjeg prvaka Turske, u toj zemlji je aposlutna legenda… Svi mi smo imali dobre i loše utakmice, treba gledati samo naprijed, ali ako je već odlučio čvrsto – poštujem. Želim mu puno zdravlja i da na klupskoj razini igra još puno godina, poruka je Marka Topića.

Višća je debi u reprezentaciji BiH imao u decembru 2010. godine u prijateljskoj utamici sa Poljskom (2:2).

(Reprezentacija.ba)