Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u oktobru će odigrati dva posljednja meča kvalifikacija za odlazak na Euro.

Zmajevi će 10. oktobra u Zenici igrati protiv Velsa, a tri dana kasnije gostuju na Kipru.

Naša selekcija mora ostvariti obje pobjede kako bi izborila plasman u baraž, ali pod uslovom da Izrael u preostala dva susreta (Kipra na svom terenu i Belgija u gostima) ne osvoji više od tri boda.

Veliki problem za selektora Baždarevića predstavlja izostanak Muhamed Bešića koji neće igrati naredne tri utakmice za Bosnu i Hercegovinu zbog crveno kartona protiv Andore.

Izostanak Bešića ostvara prostor za poziv novim igračima

Za Bešićevo mjesto u prvom redu konkuriše Anel Hadžić (26) koji sigurno više nego korektno može igrati na poziciji zadnjeg veznog igrača, uz karakteristike igre kakve ima i Muhamed Bešić, a to je da je koristan igrač i ofanzivnom dijelu igre.

Na tom mjestu će konkurisati naravno i Haris Medunjanin (30), Tino Sušić (23) i Mario Vrančić (26), ali Bešićev izostanak otvara mogućnost poziva i nekim novim/starim reprezentativcima.

Srđan Grahovac (23) ove sezone igra odlično u dresu bečkog Rapida koji je trenutno prvoplasirani u austrijskoj Bundesligi i nastupa u grupnoj fazi Europa Lige. Bivši kapiten mlade reprezentacije BiH ustalio se u počenoj postavi Rapida na poziciji zadnjeg veznog.

– Pet (od devet kola) nastupa u austrijskoj Bundesligi, tri posljednja susreta u prvih 11
– Četiri nastupa u kvalifikacijama za Ligu Prvaka 
– Jedan nastup u Europa Ligi 

Adnan Zahirović (25) prešao je iz njemačkog Bochuma u izraelski Hapoel Acre i na početku sezone standardan je u svom novom klubu. Za našu A selekciju odigrao je 20 utakmica.

– Četiri nastupa u izraelskom šampionatu (odigrana četiri kola)

Hušidić, Salihović, Vranješ…

Također, Sejad Salihović (30) i Adis Hušidić (28) su igrači koji bi mogli odgovoriti na zadatke Baždarevića na poziciji zadnjeg veznog, a u reprezentaciji bi se mogao ponovo naći i Stojan Vranješ (28).

Salihović je za kineski Guizhou odigrao 13 mečeva i postigao dva gola, dok je Hušidić u dresu LA Galaxya nastupio u 23 susreta, postigao dva gola i četiri puta asistirao.

Sejad je za Hoffenheim proteklih nekoliko godina znao igrati na poziciji zadnjeg veznog i korektno je obavljao svoj posao, iako su male šanse da se nađe na spisku selektora Baždarevića. Hušidić se povrijedio u prijateljskoj utakmici u julu protiv Barselone, da bi se krajem augusta vratio na teren kada je nastupio za drugi tim LA Galaxya. U posljednja dva susreta MLS-a ponovo je nastupio za prvi tim, kada je ulazio sa klupe za rezervne igrače. I za Hušidića su veće šanse, da i ako dobije poziv u reprezentaciju, to bude za neku prijateljsku utakmicu.

Jedno je sigurno, spisak Mehmeda Baždarevića će biti širi od onog za Belgiju i Andoru, jer se Meša prošli put susreo sa situacijom u kojoj je zbog povreda u posljednjem trenutku ostao bez nekoliko za našu ekipu važnih igrača.

(Reprezentacija.ba)