Sarajevo i Željezničar će večeras u zaostalom susretu devetog kola Premijer lige BiH od 18,30 sati odigrati najveći bh. derbi.

Sarajevski rivali u ovaj duel ulaze sa prve dvije pozicije. Ekipa Sarajeva je prva na tabeli sa 32 boda i jedina je bez poraza, dok je Željo drugi sa četiri boda manje.

Biće ovo i prvi duel trenera Amara Osima i Vinka Marinovića.

Fudbaleri Sarajeva imaju niz od osam uzastopnih ligaških pobjeda i najefikasniji napad lige sa 31 postignutim golom. S druge strane, Željo ima najbolju odbranu sa samo pet primljenih golova te nema poraza u gostima.

Sarajevo i Željezničar su do sada u historiji odigrali 140 zvaničnih utakmica. Ekipa Željezničar ima 45 pobjeda, Sarajevo 42, a 53 utakmice su završene bez pobjednika. Željo je zabio 174 gola, dok je Sarajevo 168 puta treslo mrežu svog najvećeg rivala.

Što se tiče utakmica na Koševu, ukupno je odigrano 70 duela, Sarajevo je slavilo u 26 navrata, Željo ima 17 pobjeda, dok je 27 mečeva okončano remijem. Sarajevo je zabilo 93 gola, a Željo 70.

Zanimljivo da su na zadnjih šest derbija postignuta čak 24 gola. Na svakom od posljednjih šest međusobnih duela bila su minimum tri gola.

Željezničar je bio bolji u posljednja dva duela i zabio je osam golova protiv Sarajeva. Izabranici Amara Osima su u prošloj sezoni na Grbavici slavili sa 5:2, dok su na Koševu pobijedili 3:1.

10 igrača Sarajeva je u ovoj sezoni zabilo po najmanje jedan gol u Premijer ligi BiH.

Najbolji strijelac je Benjamin Tatar sa 7 golova.

Najbolji asistent je Amar Rahmanović sa 6 asistencija

Sarajevo je u svakoj ligaškoj utakmici zabilo po najmanje jedan gol.

8 igrača Željezničara je u ovoj sezoni zabilo po najmanje jedan gol u Premijer ligi BiH.

Najbolji strijelci su Ivan Lendrić i Mustafa Mujezinović sa po 5 golova.

Najbolji asistent je Semir Štilić sa 3 asistencije.

Željezničar u 7 od 12 utakmica nije primio gol u ligi.

Ekipa Sarajeva gotovo je duplo skuplja od ekipe Željezničara. Sarajevo prema Transfermarktu vrijedi 10.05 miliona eura, a Željo 5.83 miliona eura.

Sarajevo je prema kladionicama favorit. Kladionica Mozzart za pobjedu Sarajeva nudi kvotu 2.15, a na pobjedu Željezničara kvotu 3.40.

Utakmicu gledamo direktno na Arena Sport.

(Reprezentacija.ba)