Elvir Rahimić (44), nekadašnji igrač i trener naše reprezentacije, pendemiju koronavirusa dočekao je u Moskvi, gdje je završio bogatu igračku i počeo trenersku karijeru.

Nema izlazaka

– Već treću nedjelju sam u samoizolaciji, u karantinu. Nema puno kretanja vani. Možeš otići samo u prodavnicu ili apoteku udaljenu 100 metara od mjesta stanovanja. Ako želiš otići negdje drugo, moraš imati specijalnu propusnicu – rekao je Rahimić u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao da se te propusnice izdaju preko online aplikacije. 

Kako kaže, maksimalni karantin, nema šta…

– U Moskvi, inače, nema zvaničnog policijskog sata kao kod nas u BiH, ali je on faktički 24 sata dnevno. Ako te uhvati policija da si otišao dalje od 100 metara od mjesta stanovanja, slijede rigorozne kazne. Također, možeš biti strogo kažnjen i ako bezveze šetaš oko svoje zgrade, da ne kažem negdje dalje – prenosi trener nada CSKA, koji u kupovinu ide jednom sedmično (ostalim danima uopće ne izlazi iz stana).

Kako kaže, predsjednik Rusije Vladimir Putin do kraja aprila uveo je neradni mjesec, s tim što će država svim radnicima isplatiti njihove pune plaće. Misli da je to dobra mjera, da se zaraza ne širi.

Super predavanja

– Ako pogledamo kolika je Rusija i broj stanovnika uporedite s brojem zaraženih, oko sedam hiljada, ako je tačna ta zvanična informacija, onda je to super. Samo Moskva ima 17 miliona stanovnika, a oko dvije hiljade zaraženih. Ovdje svaki dan od drugih bolesti umire više ljudi – naglašava bh. stručnjak. 

Inače, Rahimić trenutno pohađa nastavu online Pro programa UEFA-e, koju je organizirao Centar za edukaciju Nogometnog saveza BiH.

– Svaku drugu večer imamo predavanja, tako da je to super. Tim povodom se često i vidim s kolegama, razgovaramo, razmjenjujemo informacije, iskustva… To je jedina prava stvar koja nam se svima desila u ovoj izolaciji. Vidimo se, popričamo malo i o svemu drugom, čujem i nove informacije iz domovine – naglašava naš bivši reprezentativac.

Sportski poligon

– Sport je praktično zamro, danas je sve online, od školovanja djece do trenerskog usavršavanja. Malo je nezgodnije nama koji živimo u stanovima. Pošto stanujem u zatvorenom kompleksu zgrada, tu smo imali i svoje terene za mali fudbal i basket. Međutim, sada nam ne daju da ulazimo ni na taj sportski poligon – kaže Rahimić.

Votka kao lijek

Bjeloruski Minsk je od Moskve udaljen samo 500 kilometara. Kako kaže Rahimić, tamo je sve normalno, a on ne smije izaći na ulicu i prošetati. Rusi se ipak nečega, za njih veoma bitnog, nisu odrekli. 

– Kada su ovdje na snagu stupile ove vanredne mjere, Rusi su zabranili prodavanje alkohola u prodavnicima. Međutim, toliko su se ovdje žalili zbog toga, govoreći kako je njima votka lijek, da su vlasti morale popustiti. Mogu samo zamisliti kako oni piju tu votku u ovom karantinu. Ma njima ni koranavirus ne može ništa, jer votka od 60 ili 70 stepeni ubije sve živo, i bacile, i koronu – kroz smijeh kaže Rahimić.

Rahimić je karijeru počeo u Živinicama odakle 1995. ide u NK Bosnu Visoko. Već dvije godine poslije odlazi u Sloveniju u NK Interblock, a onda godinu poslije u Austriju u štajerski Vorwarts. 1999. pravi veći iskorak i odlazi u ruski Anzhi, a 2001. transfer svoje karijere kada prelazi u CSKA u kojoj će igrati narednih 13 godina.

Sa CSKA je bio pet puta šampion Rusije, sedam puta osvajač ruskog Kupa i četiri puta superkupa. Posebno pamti osvojeni Kup UEFA 2005. godine kada su u Lisabonu pobijedili Sporting sa 1:3. Rahimić je odigrao 90 minuta, a sa njim su igrali još Akinfeev, Ignaesvich, Daniel Carvalho, Yuri Zhirkov, Vagner Love, Ivica Olić…

Za BiH je debitovao tek u 31. godini, 2007. godine. Navodno, raniji čelnici Saveza i reprezentacije tražili su mu novac da zaigra za BiH, pa je naša reprezentacija dugi niz godina bila uskraćena superkvalitetnog zadnjeg veznog igrača sa kojim bi možda izborili plasmane na EURO 2004 i SP 2006 blizu kojih smo bili.

Ipak, za BiH je u konačnici odigrao 40 utakmica, posljednju 2013. godine – prijateljsku protiv SAD na Koševu. Od 2014. do 2020. bio je periodično član stručnog štaba reprezentacije BiH.

(Reprezentacija.ba)