Na današnji dan prije četiri godine napustio nas je Ibrahim Biogradlić, legendarni igrač Sarajeva, piše zvanična stranica FK Sarajevo.

Rođen 8. marta 1931. godine, Biogradlić je prvi fudbalske korake igravši za omladince Udarnika. U oktobru 1946. dolazi do spajanja Udarnika i Slobode , te formiranja novog kluba Torpeda, koji kasnije mijenja naziv u Sarajevo.

Za prvi tim Fudbalskog kluba Sarajevo Biogradlić je debitovao 1950. godine u utakmici protiv Rabotnika, a te sezone Ibrahim je upisao četiri ligaška nastupa. Najčešće je igrao na poziciji lijevog beka.

Nastupao je za mladu reprezentaciju Jugoslavije, zatim i seniorski tim, a učestvovao je i na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine.

U prvoj šampionskoj generaciji FK Sarajevo, Biogradlić je dao doprinos u ukupno 15 utakmica. Godine 1964. bio je blizu odlaska u holandski De Volewijckers zajedno sa saigračem Asimom Ferhatovićem Hasetom, ali su obojica ostala na Koševu. Od bordo dresa se oprostio osvajanjem šampinske titule u sezoni 1966/67.

Biogradlić je tokom čitave karijere nastupao za FK Sarajevo, a sa ukupno 378 utakmica važi za igrača sa najviše zvaničnih nastupa.

Ibrahim Biogradlić je preminuo u Sarajevu, u 83. godini života, 20. februara 2015. godine.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)