Mlada reprezentacije Bosne i Hercegovine u Drammenu odigrati svoj prvi meč kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2017. godine protiv Norveške.

Selektor Darko Nestorović za ovu utakmicu neće moći računati na povrijeđene Smaila Prevljaka i Samira Radovca, dok su ostali igrači spremni.

Naša selekcija odigrala je tri pripremna susreta pred početak kvalifikacija. Savladali smo Tursku sa 2:1, odigrali 0:0 protiv Crne Gore, te izgubili od SAD-a rezultatom 2:5.

Utakmica u Drammenu bit će odigrana na plastičnoj podlozi, a u našem taboru ništa nisu prepustili slučaju, pa su trenirali na Koševu i u Visokom na plastici.

Reprezentacija Norveške blagi je favorit u današnjem meču. Većina mladih reprezentativaca nastupa u prvenstvu Norveške, a trojica igraju u inostranstvu. Morten Thorsby nastupa za holandski Heerenveen, Ulrik Yensen član je francuskog Lyona, dok Bard Finne igra za njemački Keln.

Ipak, najveće zvijezda mlade selekcije Norveške su Mohamed Elyounoussi (igra za Molde, postigao 11 golova ove sezone) i Ghayas Zahid (igra za Valerengu, postigao četiri gola i ubilježio pet asistencija ove sezone).

Pored Elyounoussija i Zahida, vrijedi spomenuti Vetona Berishu koji igra odlično ove sezone za Valerengu, te talentovanog Fossuma, fudbalera Stromsgodseta.

Najveća šansa za našu selekciju bit će odbrana Norvežana, koja je najslabiji dio tima. Norvežani su odigrali dva prijateljska susreta u sklopu priprema za kvalifikacije i primili čak osam golova. Poraženi su od Španije sa 0:2 te od Švedske sa nevjerovatnih 0:6.

Susret koji počinje u 16 sati igraće se na stadionu Marienlyst u Drammenu sa kapacitetom većim od 8.000 sjedećih mjesta.

Pozivamo sve Bosance i Hercegovce iz Norveške, Švedske, Danske i sjevera Njemačke da dođu navijati za naše mlade reprezentativce koji obećavaju bespoštednu borbu u kvalifikacijama u kojima za protivnike još imaju Englesku, Švicarsku i Kazastan.

Norveška U21 – Bosna i Hercegovina U21 – Subota, 13. juni u 16, sati – Drammen, Norveška.

(Reprezentacija.ba)