Ugledni britanski list The Guardian je uoči duela Lige šampiona između Manchester Uniteda i Juventusa napravio priču s bh. reprezentativcem i veznjakom torinskog kluba Miralemom Pjanićem (28), koji je otkrio kako su njegove suze pomogle njegovoj porodici da pobjegne od rata u BiH.

Znajući šta se sprema, Miralemov otac Fahrudin, tada igrač Drine iz Zvornika, odlučio je porodicu odvesti iz zemlje.

Prijatalji u Luksemburgu su ga spojili s poluprofesionalnim klubom Schifflangeom, koji mu je ponudio ugovor i pomogao naći posao kako bi mogao plaćati račune. Fahrudin je međutim morao tražiti dozvolu zvorničkog kluba da ga pusti, ali i osigurati potrebne papire za putovanje.

Dva puta se nakon razgovora s klupskim sekretarom kući vraćao praznih ruku, da bi potom njegova supruga Fatima sa bebom u rukama pokušala riješiti situaciju.

“Moja majka je željela da odemo, ali klub je i dalje govorio ne. Tada sam počeo plakati. To je uznemirilo sekretara toliko da je na kraju rekao da možemo ići i da je to uradio isključivo zbog malog djeteta”, otkrio je Pjanić.

Njegove suze promijenile su mu život i odvele njegovu porodicu u Luksemburg, gdje je odrastao u sigurnosti dok je hiljade njegovih sugrađana poginulo u Zvorniku, a hiljade protjerano iz svojih domova.

“Moji roditelji su tada bili mladi. Imali su 20, 22 godine i otišli su u novu državu gdje nisu znali jezik i nisu ništa imali osim dva ili tri kofera. Počeli su od nule i uspjeli su napraviti lijepu porodicu. Još uvijek smo svi zajedno već 27 godina. To je lijepa stvar. Danas žive dobro u Luksemburgu. Imam sestru i brata, koji također odrastaju dobro. Moji roditelji su mi primjer kako se nešto može postići bez ičega na početku”, ispričao je Pjanić, koji je govorio i o fudbalskom umijeću oca Fahrudina.

“Moj otac je bio veznjak, kao ja, i bio je dobar također. Kada sam odrastao i vidio ga kako igra, mogao sam se uvjeriti da zaista zna igrati. Nije imao šansu za sazrijevanje i za veliku karijeru koju sam ja imao, ali je uradio sve što je mogao. Njegov cilj je bio kako napustiti državu s porodicom koja je bila u opasnosti. Fudbal mu tada više nije bio glavna okupacija”, dodao je Pjanić.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)