U oktobru prošle godine cijeli fudbalski svijet ismijavao je travnjak stadiona Grbavica koji je bio u užasnom stanju na kvalifikacionoj utakmici BiH – Belgija. Od belgijske zvijezde Kevina de Bruynea pa sve do američkih tv. sportskih komentatora teren Grbavice uspoređivan je sa oranicom.

Godinu dana poslije,  na dan utakmice BiH – Sjevern Irska, stadion Grbavica ima jedan od najmodernijih travnjaka u regionu, pa može se slobodno reći i u Europi, jer kvalitet novog terena Željinog stadiona jednak je travnjacima stadiona najvećih europskih klubova.

Sposobna uprava FK Željezničar u junu je renovirala travnjak za više od 1.000.000 KM, a nedavno je uz pomoć UEFA-e u novi travnjak implementiran hibridni sloj trave što je samo po sebi koštalo dodatnih oko 500.000 KM. Hibridni sloj vještačke trave značajno povećava izdržljivost terena, ali i omogućava bržu igru na istome.

Uz to su u proteklom periodu urađeni i mnogi drugi radovi renoviranja stadiona Grbavica između ostalog i novi sistem ulaza, potpuno renovirani fan shop, press loža, VIP salon, press salon, kontrolne sobe, parking…, a u Željezničaru na zimu planiraju i natkrivanje istočne tribine stadiona.

Dugoročno u FK Željezničar žele izgraditi i nove istočnu i zapadnu tribinu, trening kamp, trg, renovirati fasadu sjeverne tribine…

BiH – Sjeverna Irska, ponedjeljak 15. oktobar 20,45 sati, stadion Grbavica, TV prijenos na 16 kanala.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)