Danas je u Zenici održana press konferencija rukometne selekcije BiH uoči kvalifikacione utakmice protiv Bjelorusije.

Prisutnim medijima su se obratili selektor Dragan Marković, te igrači Nikola Prce i Dejan Malinović.

– Izuzetno sam sretan i ponosan da smo dočekali dan kada ću vam pričati o historijskoj utakmici kao što je bila ona protiv Islanda. Došli smo na korak do odlaska na Europsko prvenstvo. Nije tajna da imamo zdravstvenih problema, ali smo i ranije imali slične probleme i izlazili iz tih situacija. Nadamo se da ćemo uspjeti i ovaj put. U Zenici imamo odlične uslove, atmosfera u gradu je također sjajna. – izjavio je Marković i zatimo se osvrnuo na nešto slabiju podršku medija:

– Imamo slabu podrška medija pred ovu jako važnu utakmicu. Pojedini novinari koji su putovali na SP u Katar ovoga puta nam nisu posvetili dovoljno pažnje. Ipak vjerujem da će se situacija popraviti, posebno nakon pobjede nad Bjelorusijom. Također iskoristio bih priliku da pozovem selektora fudbalske “A” reprezentacije Mehmeda Baždarevića i njegove igrače da nas dođu podržati ukoliko budu u mogućnosti.

Kada je u pitanju igrački kadar selektor može biti zadovoljan jer ćemo nastupiti u najjačem raspoloživom sastavu.

– Svi igrači su spremni. Karačić i Savić će nastupiti protiv Bjelrousije, jedino je upitan Janković koji ima problema sa koljenom, tako da protiv Bjelorusije nastupamo u najjačem sastavu.

Najbolji igrač bjeloruske selekcije Rutenka je zbog povrede nedostajao u prvom duelu, a u Zenici će predvoditi svoj tim.

– Rutenka je svjetsko ime, ali igrač koji ga je zamijenio u prvom meču je odigrao odlično i teško da bi i Rutenka pružio bolju partiju od njega. Njihov najbolji igrač je selektor koji je odličan taktičar. Oni su se podigli iznad prosječnosti i mogu pobijediti bilo koga. Nije nas strah imamo svoje kvalitete i možemo pobijediti. – poručio je Marković.

Generalni sekretar rukometne reprezentacije BiH Smajo Karačić je istakao kako vjeruje u nastavak serije uspješnih rezultata plasmanom na Europsko prvenstvo.

– Želimo napraviti kontinuitet uspješnih rezultata. Nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo želimo da budemo prva bh. selekcija koja je ostvarila plasman na Europsko prvenstvo. Učinit ćemo da nastavimo nizati uspjehe i da sve naredne kvalifikacione cikluse uspješno obavimo. – poručio je Karačić koji je pozvao medije da podrže rukometaše u ovoj veoma značajnoj utakmici.

Utakmica protiv Bjelorusije je na rasporedu u četvrtak 10. juna sa početkom od 20,15 sati, a odigrati će se u zeničkoj “Areni”.

(Reprezentacija.ba)