Gostovanjem Sjevernoj Irskoj u Belfastu 8. septembra, reprezentacija Bosne i Hercegovine započinje nastup u Ligi nacija.

Novo UEFA takmičenje predstavlja zamjenu za prijateljske utakmice, a donosi priliku za četiri reprezentacije da se plasiraju na EURO 2020 prije klasičnih kvalifikacija. Od toga će posebno koristi imati one najslabije reprezentacije koje će tako do moći do plasmana na veliko takmičenje bez duela protiv ekipa jačih od sebe.

U praksi za BiH to znači da pobijedimo li u grupi sa Sjevernom Irskom i Austrijom idemo u baraž u kojem možemo ostvariti plasman na Euro 2020 na proljeće 2020. godine protiv drugih pobjednika iz grupa našeg ranga.

U “Ligi B” pored BiH, Austrije i Sj. Irske takmiče se Slovačka, Ukrajina, Češka, Rusija, Švedska, Turska, Vels, Irska i Danska. Sve to, ne uspijemo li regularnim putem kroz kvalifikacije.

55 reprezentacija podijeljenih u četiri lige

No detaljno objašnjenje ovog takmičenja kaže da će UEFA-inu Ligu nacija igrati 55 reprezentacija, koje će biti podijeljene u četiri lige (A, B, C, D). Ligu A i Ligu B čini 12 reprezentacija, u Ligi C nastupit će 15, a u Ligi D njih 16. Svaka liga ima po četiri grupe (1, 2, 3, 4). U Ligi A i Ligi B bit će četiri grupe po tri ekipe, u Ligi C jedna grupa sa tri i tri grupe sa po četiri ekipe, dok će u Ligi D biti četiri grupe sa po četiri ekipe.

Kao što znamo, naš državni tim je smješten u grupi 3 Lige B zajedno sa selekcijama Sjeverne Irske i Austrije.

Utakmice grupne faze igraju se u septembru, oktobru i novembru 2018. godine. Pobjednici grupa u Ligi A igrat će play-off u junu 2019. godine i tada će biti poznat pobjednik Lige nacija.

Pobjednici grupa u ligama B, C i D prelaže u višu ligu, dok ekipe koje zauzmu posljednje mjesto u svojim grupama u ligama A, B i C ispadaju u nižu ligu.

Pobjednici grupa idu u play-off

Svi pobjednici grupa 1, 2, 3, 4 u ligama A, B, C i D idu u play-off, što znači da će se igrati četiri play-offa sa po četiri tima i oni će imati priliku da se bore za mjesto na Evropskom prvenstvu 2020. godine, Naravno, ukoliko to ne uspiju da ostvare kroz kvalifikacije, koje će se igrati u istom formatu kao i do sada.

U martu 2020. godine će 16 ekipa, dakle pobjednici grupa 1, 2, 3, 4 u ligama A, B, C, D, igrati četiri play-offa i četiri pobjednika bit će učesnici Evropskog prvenstva 2020. godine.

Ukoliko neka ekipa izbori plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, a plasirala se i u play-off Lige nacija, onda će njeno mjesto zauzeti sljedeći najbolje rangirani tim iz te lige.

U teoriji je moguće da sve ekipe iz Lige A kroz kvalifikacije izbor mjesto na EP-u, tako da bi u tom slučaju njihova mjesta u play-offu zauzele ekipe iz Lige B.

(BIH.ba)