Već sada davne 2007. godine Džeko, Ibišević, Salihović, Ibričić, Pandža i njihovi saigrači iz U21 BiH izborili su baraž za U21 Europsko prvenstvo i time se direktno nametnutli tadašnjem selektoru Zmajeva Fuadu Muzuroviću. Sa solidnim rezultatima mlade reprezentacije pod kormilom Vlade Jagodića isto su učinili za nekoliko godina Višća, Đurić, Stevanović, Zahirović… 

Piše: M. Lepirica

Nažalost prošle kvalifikacije U21 BiH bile su neuspješne, a već dobrano izgrađeni igrači poput Miloševića, Bajića, Hodžića, Hadžiahmetovića, Redžića ili Hajradinovića bez uspjeha cijele selekcije nisu dobili pravu priliku da se nametnu A selekciji BiH.

Srećom, dolaskom Vinka Marinovića na kormilo U21 BiH situacija se za godinu dana promijenila puno na bolje. Već sada kao rezultat imamo velike transfere igrača iz domaćeg prvenstva koji su se prodali preko igara u mladoj reprezentaciji, ali i niz afirmisanih igrača kojima je mlada reprezentacija uveliko karijeru postavila na jasan kolosijek.

Ermedin Demirović budućnost napada bh. reprezentacije

Npr. Marijan Ćavar briljirao je protiv Portugala i Velsa i na kraju završio u Eintrachtu iz Frankfurta. Besim Šerbečić je bio odličan protiv Portugala, na kraju završio u Rosenborgu. Marko Mihojević je bio starter u četiri kvalifikacione utakmice (protiv Portugala nije igrao zbog povrede), na kraju završio u PAOK-u. Svi ovi transferi donijeli su višemilionsku injekciju klubovima Premijer lige BIH.

Uz to Marinović je recimo “iz mrtvih” izvukao Ermedina Demirovića i dao mu priliku u reprezentaciji BiH kada u klubu nije imao jasan status. Demirović mu je to vratio odličnim igrama, a kao nagrada stigao je transfer u Deportivo Alaves i nastupi i golovi u španskoj eliti.

Ne zaboravite da su Šerbečić i Demirović momci od 19 godina i da je unatoč njihovoj mlađoj dobi Marinović prepoznao njihov kvalitet i dao im priliku u selekciji do 21 godinu. Njih dvojica su npr. odlično odigrali kvalifikacioni meč protiv Portugala u Zenici (U21 BiH slavila s 3:1), gdje su obojica postigla po pogodak na utakmici na kojoj je bio niz skauta koji su pratili prvenstveno portugalske igrače. Ipak, naši momci su razbili Portugal i skrenuli pažnju na sebe, ali i pokazali da selektor mlade reprezentacije BiH definitivno zna svoj posao.

Marinović ima veliko povjerenje Prosinečkog

Nisu se svi igrači prodali preko U21 BiH, ali su gotovo svi doživjeli veliku afirmaciju. Počevši od Luke Menala o kojem ne treba trošiti riječi, pa Ivana Jukića iz poljske Korone koji je protiv Portugala i Velsa pokazao da ima određeni kvalitet, Nemanje Trkulje koji je dobro branio protiv Portugala i Velsa, Darka Todorovića desnog beka slobode koji je igrao u svim utakmicama kvalifikacija baš kao i Stjepan Lončar na poziciji veznog igrača…

Zbog Marinovićeve dobre saradnje i slične fudbalske vizije sa Robertom Prosinečkim većina njih sada ima i jedan ili dva nastupa za A reprezentaciju BiH.

Moglo bi se zaključiti kako je Vinko Marinović prvi selektor koji definitivno odlično poznaje i vjeruje domaćem prvenstvu i nije impresioniran igračima samo na osnovu lige ili kluba za koji igraju. Dojam je da u situaciji igrača sličnih kvaliteta prednost daje igračima iz Premijer lige BiH što može biti pokretač za razvoj cijelog fudbala u Bosni i Hercegovini.

Za nadati se kako će Marinovićev angažman prepoznati i treneri klubova u Premijer ligi BiH koji će sve više davati priliku mladim igračima, igračima koji klubovima kroz samo nekoliko godina mogu vratiti milione KM i proslaviti ih po cijelom svijetu.

Uvijek se mora iskoristiti prilika i pozvati klubove i saveze da iniciraju lokalne zajednice za projekte renoviranja i izgradnje kvalitetnih fudbalskih terena na kojima će se bosanskohercegovački talenat pretvarati u elitne fudbalere.

(BIH.ba)