Selektor Vinko Marinović preporodio je mladu reprezentaciju BiH od svog preuzimanja tima, a od toga je velike koristi imala i Premijer liga BiH čiji su igrači preko mlade, a potom i seniorske reprezentacije digli cijenu cijelom bh. fudbalu.

Igre mladih reprezentativaca protiv SAD i Meksika pokazale su kako Marinović definitivno zna svoj posao.

Nakon što je od San Antonia do Bosanske Gradiške putovao više od 30 sati Marinović je za BIH.ba prokomentarisao nastup U21 BiH igrača u Americi.

– Mladi reprezentativci su stekli ogromno iskustvo sa ove dvije utakmice. Ovo iskustvo je bilo važno pogotovo za igrače iz domaćeg prvenstva koji nemaju priliku igrati takve kvalitetne utakmice i pred tolikim brojem navijača i tolikom pažnjom javnosti. Mislim da su dosta dobro odradili obje utakmice, a upravo su mlada reprezentacija i njeni igrači najviše dobili sa ovom turnejom.

Reprezentacije poput Belgije nikada ne vraćaju igrače u mlađe selekcije, nakon što nastupe za starije. Kakva je odluka u bh. timu, da li će U21 BiH igrači biti prekomandovani u seniorsku reprezentaciju ili će ostati u mladom timu i pokušati izboriti plasman na Euro.

– Ovo je bila jedna vrsta provjere za U21 BiH igrače na kojoj su pokazali da se na njih može računati. Mi ćemo naravno slijediti potrebe A reprezentacije, ali u razgovoru sa selektorom Prosinečkim ćemo zastupati i interese mlade selekcije jer je to normalno. Tu naravno neće biti nikakvih problema.

U21 BiH je druga u svojoj grupi, može li se plasirati na Europsko prvenstvo?

– Idemo utakmicu po utakmicu. Nismo slučajno do sada pokazali ovakve igre i sigurno je da možemo igrati sa svakom ekipom u našoj grupi. Najvažnije je da nastavimo dobro raditi i najbitnije da igrači daju svoj maksimum, a onda je sve moguće.

Gledajući utakmice A i U21 BiH vidi se da imate sličan trenerski stil kao i Prosinečki. Želite držati loptu i igrati fudbal, a ne gledati protivnika sa loptom. Može li se takav taktički stil nametnuti u svim selekcijama BiH?

– Selektor Prosinečki je želio da se igra i mislim da je to njegova vizija koju će tražiti i ubuduće. Svaki selektor ima svoju viziju i sve zavisi od igrača koje imate na raspolaganjum ali sigurno da trebamo međusobno razgovarati i sarađivati u interesu bh. fudbala. Mislim da imamo kvalitete i da se ne trebamo brinuti za budućnost. U17 i U19 selekcije imaju puno kvaliteta koji ćemo naslijediti i ponavljam mislim da se ne trebamo brinuti za budućnost.

Dobrim igrama u reprezentaciji transfere u strane klubove osigurali su gotovo svi U21 BiH reprezentativci iz Premijer lige BiH. Marinović je afirmisao Šerbečića, Mihojevića, Ćavara, ali i Demirovića kojega je zvao u tim kada nije imao jasan status u klubu.

– Objektivno je teško da će vas strani klubovi upratiti na lokalnim utakmicama u BiH, tako da je sigurno da igrači mogu osigurati sebi interes stranih klubova ako reprezentacija ima dobre rezultate i igrači igraju dobro. Nadam se da će dobrim igrama u novim klubovima još više skrenuti pažnju na sebe, ali i na cijeli bh. fudbal kojem vlastitim karijerama mogu dići cijenu. Opet kažem u mladoj reprezentaciji važno je da smo dali šansu igračima iz Premijer lige, kako bi dali ligi na značaju i ti igrači su to opravdali. Na kraju smo svi vidjeli da ovdje ima talenta i igrača, ali da im moramo dati više pažnje. Pa taj Luka Menalo o kojem sada svi pričaju je dobro igrao i davao golove i prije.

Mislim da smo se sve u svemu puno pomjerili u odnosu na prije. – kaže za kraj razgovora za BIH.ba selektor Vinko Marinović.

Mlada reprezentacija BiH kvalifikacije za Europsko prvenstvo nastavlja u martu domaćom utakmicom protiv Velsa i gostovanjem protiv Lihtenštajna.

(BIH.ba)