Duel najbolje odbrane i najboljeg napada

Bit će to duel najbolje odbrane i najboljeg napada lige.

Željezničar je u dosadašnjih 15 mečeva primio svega osam golova, dok je Sarajevao dalo 34.

Odlična forma i dva boda razlike na tabeli

“Plavi” nisu izgubili na posljednjih pet mečeva, upisavši četiri pobjede i jedan remi. Bordo tim je s druge strane u seriji od pet uzastopnih pobjeda.

Željezničar je trenutno trećeplasirani na tabeli s 32 osvojena boda, dok Sarajevo zauzima četvrto mjesto s 29.

Ahmetović i Zakarić prvi strijelci

Mersudin Ahmetović prvi je strijelac u FK Sarajevo sa 11 golova u dosadašnjoj sezoni, a iza njega je Krste Velkoski sa 8 postignutih goloa. U Željezničaru je to Goran Zakarić sa sedam postignutih golova golova.

Sarajevo mlađe i skuplje

Ukupna tržnišna vrijednost igrača Željezničara je 7,73 miliona eura, a igrača Sarajeva 8,95 miliona eura. Prosječna starost prve ekipe Želje je 26,5 godina, a Sarajeva 24,3 godine.

Reprezentativci i stranci

Gledajući posljednje spiskove bh. selekcija, u prvom timu FK Željezničar suje jedan U21 BiH reprezentativac (Osmanković) i dva U19 reprezentativca (Žerić i Šabanadžović). U prvom timu FK Sarajevo su tri U21 BiH reprezentativca (Mihojević, Herić i Kuzmanović – povrijeđen) i dva U19 BiH reprezentativca (Sadiku i Hadžić). Estonac Liivak nastupa za U21 Estoniju.

U FK Sarajevo igra internacionalac Estonije Frank Liivak i Gane Joachim Adukor. Svi ostali igrači u oba tabora dolaze iz Bosne i Hercegovine ili država bivše Jugoslavije.

Željina djeca uspješna u Ligi Šampiona

Pet Željinih prvotimaca (Šabanadžović, Hajdarević, Hrvanović, Žerić i Mujagić) igra i za juniorsku selekciju ovog kluba koja je u ovoj sezoni iz omladinske Lige Šampiona izbacila bugarski Ludogorets i hrvatsku Lokomotivu.

Međusobni skor na strani Željezničara

Što se njihovih prethodnih međusobnih susreta tiče, Željezničar je ostvario 33 pobjede, Sarajevo ima 32, dok je čak 47 dvoboja završeno bez pobjednika.

Posljednji put sastali su se u augustu ove godine, kada je Željezničar kao gost slavio s 0:1.

Jedan izostanak

Adžem će na raspolaganju imati sve igrače, dok će Musemiću faliti jedino povrijeđeni Kuzmanović.

Pravdu dijeli Irfan Peljo

Uloga glavnog arbitra pripala je Irfanu Peljti iz Sarajeva, kojem će na aut linijama asistirati Mostarci Davor Beljo i Amer Macić.

Za četvrtog suca određen je Elvis Mujić iz Banovića, peti je Haris Kaljanac (Sarajevo), a šesti Emir Spahalić (Mostar).

Velika podrška i rođendan “Manijaka”

Željezničar će s tribina imati podršku oko 10.000 navijača, a Sarajevo oko 1.500. Dodatni motiv za Željezničar svakako će biti 30. rođendan njihovih navijača, popularnih “Manijaka”, koji obilježavaju na dan utakmice.

Nagrada za navijače od Lutrije BiH

Kladionica Lutrije Bosne i Hercegovine nagrađuje sa 10 KM na eNovčaniku svakog navijača koji kupi ulaznicu za sarajevski derbi. Uz domaći navijači će imati priliku pucati penal na poluvremenu i osvojiti 300 KM, dresove, šalove…

Utakmica na MOJA TV

Utakmica FK Željezničar – FK Sarajevo igra se u nedjelju 26. novembra sa početkom u 13 sati uz direktan prijenos na platformi MOJA TV.

(BiH.ba)