Mjesto njegovog rođenja je San Sebastian, živi u njemačkom Mainzu, u kojem i nastupa za istoimeni klub, a obožava Mostar i Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o bosanskohercegovačkom reprezentativcu Kenanu Kodri, koji je nedavno preko mišićavih leđa istetovirao bh. granice i tako pokazao koliko zaista voli zemlju odakle vuče korijenje, piše Dnevni avaz.

Korisni savjeti

Korpulentni bh. napadač promijenio je ovog ljeta sredinu i iz španske Primere preselio se u Bundesligu, gdje nastupa za Mainz. Kako kaže, nije se pokajao.

“Sretan sam i smatram da sam donio ispravnu odluku. Bundesliga je skroz drugačija od španske Primere. Rad, red i disciplina, to je ovdje na najvišem mogućem nivou. Ovdje se dosta trči prema naprijed i nazad, dok je u Španiji bio akcent na posjedu lopte”, rekao je Kodro na početku razgovora za “Dnevni avaz”.

Kenan se još nije izborio za mjesto u startnoj postavi Mainza, ali ubrzo će se i to, kako kaže, promijeniti.

“Ja treniram, dajem sve od sebe na treninzima. Trenutno dobivam malo prilika na utakmicama, ali ja na to ne mogu utjecati. To je do trenera. U Osasuni sam bio standardan, ali trener najbolje zna. Ja ću nastaviti da se borim i siguran sam da ću se ubrzo izboriti za status prvotimca. Bundesliga je nivo više iznad Primere”, kazao je Kodro.

Što se tiče ambicija Mainza ove sezone, Kodro kaže da je opstanak u Bundesligi glavni cilj.

“Liga je, zaista, zanimljiva. Ovdje svako može dobiti svakoga. Naravno, opstanak je u prvom planu, a ako napravimo nešto više, tim bolje”, rekao je Kodro.

Savjete o adaptaciji u Mainzu Kenanu daje povremeni bh. reprezentativac Mario Vrančić, koji je i sam nosio dres Mainza.

“Redovno se čujem s Vrančićem. Daje mi korisne savjete. Učim njemački jezik i dobro mi ide”, rekao je Kodro.

Dotaknuo se Kenan i ostalih bh. reprezentativaca koji nogometni hljeb zarađuju u Bundesligi.

“Vidim se sa svima njima prije i nakon utakmica. Naravno da se ispričamo i srdačno pozdravimo”, rekao je Kodro.

Vedad Ibišević najavio je da će se, vjerovatno, oprostiti od reprezentativnog dresa, a Kodro o tome još ne zna ništa.

“Vjerujte, nama, igračima, ništa nije rekao. To je samo njegova odluka. Svakako da je Vedo mnogo zadužio bh. reprezentaciju svojim golovima. Sjajan je igrač i mislim da nam još može biti od pomoći. Kako god, on najbolje zna”, rekao je Kodro.

Kenanov otac, legendarni Meho Kodro kandidat je za novog selektora Bosne i Hercegovine. Upitali smo Kenana za njegov komentar.

“Iskreno, ne pratim previše sva ta dešavanja u vezi s novim selektorom. Šta se desi, neka se desi. Znam da je moj tata jedan od kandidata za novog selektora i to me ne čudi, dobar je trener. Nije moje da mislim o novom selektoru, moje je da mislim o igrama”, rekao je Kodro.

A da li njegove igre za Mainz uživo posmatra otac Meho?

“Još me nijednom nije gledao uživo u dresu Mainza. Nažalost, on je trener Servettea i skoro sve utakmice nam se poklapaju tako da ne može teoretski da prisustvuje na tribinama i da me gleda. Svakako, čujemo se telefonom i veoma cijenim svaku njegovu kritiku”, rekao je Kodro.

Jedan cilj

Na kraju razgovora, Kodro je poručio da će, ko god bude novi selektor BiH, imati cilj da nas odvede na Euro.

“Reprezentacija BiH dobila je u proteklom periodu nekoliko novih, mladih igrača, koji su pokazali potencijal. Ko god bude selektor, svi zajedno se moramo boriti i ostvariti cilj, a to je plasman na Euro, kad se već nismo plasirali na Mundijal”, rekao je Kodro.

Lijepa je Rajna, ali Neretva je Neretva

Kenan Kodro se za punih pet mjeseci, koliko je stanovnik Mainza, navikao na njemački mentalitet i uživa u životu u Mainzu.

“Mainz je prelijep gradić, sličan San Sebastianu. Lijepo je navečer šetati pored Rajne, ali Neretva je Neretva, nju ništa ne može zamijeniti. Ovdje živim sa sestrom. Iskoristit ću ovu pauzu u šampionatu da skoknem do Španije, da posjetim rodbinu i prijatelje, a onda, jedva čekam novo slobodno virjeme da dođem u svoj Mostar”, rekao je Kodro.

Veliko je kad je naš čovjek direktor Bayerna

Osvrnuo se Kenan Kodro i na nedavno imenovanje Hasana Salihamidžića za sportskog direktora bavarskog diva Bayerna. Golema je to stvar za BiH, smatra Kodro.

“Ta je pozicija kod Nijemaca izuzetno cijenjena. Ta funkcija je obično namijenjena legendama. Sad zamislite šta znači kad je jedan Bosanac i Hercegovac sportski direktor jednog od najboljih klubova na svijetu. Velika je to stvar, vjerujte”, kazao je Kodro.

(BiH.ba)