1.

19. oktobra reprezentacija BiH ostala je bez selektora, jer Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH nije produžio ugovor dosdašnjem selektoru Mehmedu Baždareviću.

2.

19. oktobra Izvršni odbor FS BiH oformio je Komisiju koja do 1. novembra ima zadatak pronaći prijedlog za novog selektora. Komisiju čine Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović.

3.

IO FS BiH će na sjednici 10. novembra glasati za prijedlog koji im predloži komisija. Bude li prijedlog dobio podršku IO FS BiH , 10. novembra biće izabran novi selektor reprezentacije BiH.

4.

Nije poznato da li će FS BiH raspisati javni konkurs za prijem selektora i njegovih pomoćnika ili će Komisija prema ličnim preferencijama kontaktirati i predložiti novog selektora i njegove pomoćnike na glasanje IO FS BiH.

5.

Bez raspisanog konkursa niko nema zvanični status kandidata, ali kao mogući novi selektori BiH spominju se Amar Osim, Meho Kodro i Robert Prosinečki. Osim se još uvijek nije očitovao, Kodro je spreman ponovo biti selektor, ali je i trenutno fokusiran na rad u klubu. Prema saznanjima BIH.ba Prosinečki traži minimalnu platu od 30.000 eura i veći postotak od premije za plasman na veliko takmičenje nego što su to imali raniji selektori BiH, ali je i bliži odluci da karijeru nastavi kao selektor Slovenije zbog, kako kaže, puno uređenijeg saveza.

Svoju kandidaturu najavio je Džemal Hadžiabdić, a želju za preuzimanjem reprezentacije ranije je iskazao i Husref Musemić.

Ivica Osim je izjavio kako ravnopravno kandiduje i Mehmed Baždarević, ali prema našim saznanjima Meša nema dovoljnu podršku članova IO FS BiH, koji izborom novog selektora žele osvježiti atmosferu oko reprezentacije.

6.

Kao krajnji rok za izbor novog selektora članovi IO FS BiH postavili su 31. decembar, ali se očekuje kako će novi selektor biti izabran ranije – 10. novembra.

(BIH.ba)