Pirić govorio o predstojećim kvalifikacionim mečevima

Denijal Pirić  je u fudbalu prošao sve što se moglo proći i kao nekadašnji  odličan igrač i reprezentativac, zatim trener, a do odlaska u mirovinu – tehnički direktor NS/FS BIH, može veoma kompetentno da govori o narednoj utakmici koju naša reprezentacija očekuje protiv Belgije na Grbavici.

„Mene više brine utakmica protiv Estonije, nego Belgija“ –  kaže Pirić.

„Uvjeren sam da će naša reprezentacija u subotu pružiti ono što od nje očekuje, a to je i više od maksimuma. Samo na taj način, uz neophodnu dozu sportske sreće, možemo doći do uspjeha. Mislim da definitivno imamo šansu. Nismo favoriti, ali favorit nije uvijek i bolji na terenu“, kazao je Pirić za zvaničnu stranicu Fudbalskog saveza BiH.

Ipak, sa druge strane biće jedna od najboljih Evropskih selekcija ?

„O Belgijancima ne treba trošiti riječi. Svi znamo ko su i šta su. Ali, na našoj strani će biti rezultatski motiv jer pobjeda krči put do baraža. Takođe, naš adut može biti i inat, odnosno ogromna želja da se, nakon Grčke i Kipra,  cjelokupnoj javnosti pokaže da ova reprezentacija još uvijek ima potencijal. Istovremeno, to će biti i veliki pritisak za naše momke, što ne bi trebalo biti poseban problem imajući u vidu njihovo iskustvo“.

Nažalost, igraćemo bez Pjanića i još nekoliko povrijeđenih igrača ?

„Za ovu ekipu Pjanić mnogo znači, ali njegov izostanak treba da pruži priliku nekom drugom da pokaže šta može. Važno je da ekipa „radi“ na terenu, da se Belgiji suprotstavi  i trkom,  ali i mudrom, strpljivom igrom“.

Šta može da presudi meč kao što je ovaj ?

„To se nikada ne zna. Psihološka priprema je esencijalna. Ako želite pobjedu, prvo je morate izboriti u glavama, a zatim u nogama. Zbog toga je posebno važna pozitivna energija, samopouzdanje igrača i povjerenje navijača u ovaj tim, koji još nije rekao posljednju riječ“.

Možda prevagne činjenica da je u pitanju prva kvalifikaciona utakmica na Grbavici ?

„To bi svakako trebalo da bude poseban motiv za selektora Baždarevića i naše igrače. Navijači će predstavljati vjetar u leđa, ali je, bez  obzira gdje se igra, uvijek najbitniji pristup utakmici: maksimalna koncentracija i beskompromisna igra na svakom dijelu terena. Nema nepobjedivih. Sretno zmajevi“!

(Reprezentacija.ba)