Divljanje navijača Širokog Brijega čulo se do UEFA-e i FIFA-e

Nakon jučerašnje uzvratne utakmice finala Kupa BiH, koja se igrala na stadionu Pecara u Širokom Brijegu između NK Široki Brijeg i FK Sarajevo, zbog nekorektnog navijačkog ponašanja, zviždanja tokom intoniranja bosanskohercegovačke himne, te niza fašističkog navijanja, oglasila se Internacionalna mreža za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu, Fare Network.

“Svako malo vremena imamo priliku svjedočiti erupcijama diskriminacije u bitnim fudbalskim utakmicama u Bosni i Hercegovini, koje neminovno truju javni diskurs.

Kao nacija, Bosna i Hercegovina radi sporo, ali sigurno na zacijeljivanju rana, stoga, ovakvi primjeri pokazivanja mržnje prema bilo kojoj etničkoj skupini, nemaju mjesto u fudbalu i kategorički nemaju mjesto u društvu. Nadamo se da će Fudbalski/Nogometni savez BiH otvoriti istragu i da će odgovorni klubovi preuzeti odgovornost za obrazovanje njihovih navijača. Ovo je samo još jedan od podsjetnika o potrebi za promjenama.” – izjavio je izvršni direktor Fare Networka, Piara Powar.

Organizacija Fare Network je institucionalni partner FIFA-e i UEFA-e na polju suzbijanja diskriminacije i promocije inkluzije u fudbalu.

(Reprezentacija.ba)