“Ne želim da pominjem konkretna imena do prvog spiska, ali mogu da potvrdim da svi ti navedeni momci i svi oni koji su nosioci igre reprezentacije godinama imaće svoje mjesto. Na sve njih ću sigurno obratiti pažnju i ljudsku i sportsku jer moja ideja je ‘svježa krv’. Svakom timu uvijek treba ‘svježa krv’, pa tako i nama”, počeo je Mehmed Baždarević priču za MONDO.

Prema riječima bh. selektora, do prvog spiska će se potruditi da sve igrače koje BiH ima na raspolaganju će pokušati da lično obiđe ili da s njima makar telefonom razgovora o budućnosti i planovima, željama, formi…

“Želim da raširim izbor za ‘Zmajeve’ ne samo dok sam ja selektor već i da moj nasljednik ima što širi izbor u slučaju povreda, kartona i slično. Jedno je sigurno – svi koji su spremni i koji žele da igraju za reprezentaciju BiH bilo da su starosjedioci, bilo da su novi, imaće moju pažnju. Naravno, momci koji su dosad bili nosioci poput Edina Džeke, Miralema Pjanića, Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića će i dalje to ostati. Jedina je mana što nemamo puno vremena za prijateljske utakmice, ali želim da sačuvam nosioce i da dodam momke koji će da donesu novu energiju našem timu”.

Selektor “Zmajeva” nije se složio sa našom konstatacijom da se Misimović oprostio od reprezentacije po povratku sa Svjetskog prvenstva u Brazilu i da je zatvorio vrata “Zmajevima”.

“Misimović nije odigrao oproštajnu utakmicu i po meni se nije oprostio. Nadam se da će Zvjezdan što prije naći klub i zaigrati i mi bi mogli da računamo na njega, posebno u ovim kvalifikacijama. Zašto da ne iskoristim sav kvalitet koji imamo? Ako bude igrao i imao klub, biću prvi koji će ga pozvati u reprezentaciju”.

Ozbiljan i vrlo studiozan u pristupu, ali i optimističan, Baždarević je postavio visoke ciljeve u svom budućem jednogodišnjem mandatu.

“Ušao sam u avanturu s željom i ciljem da odemo u Francusku. Ali osvojiti 15 od 18 bodova sa stopostotnom sigurnošću ne može ni Njemačka ili Francuska. Ja ipak vjerujem u plasman na EP. Fudbal je takva igra, naš tim je pokazao da kad je u formi, kad se vrati vatra među naše igrače, kad nemamo problema s povredama onda je sve moguće… Naravno, racionalno kad razmišljamo biće teško dobiti pet ili pet i po utakmica do kraja”.

Iako je cilj za mnoge “nemoguća misija” odnosno da se dva puta pobijedi Andora, po jednom Kipar, Vels i Izrael, a u Belgiji osvoji bod za baraž, Meša je “spustio loptu” i istakao da svaki sljedeći meč za BiH prestavlja svojevrno finale.

“Idemo utakmicu po utakmicu, svaki meč će kvalifikacioni za sljedeću. Najprije da pobijedimo Andoru, da se kvalifikujemo za meč sa Izraelom i tako redom… ”
Osim tog cilja, Mešin plan je da napravi i svojevrsnu igračku “zadužbinu” za buduće kormilare “Zmajeva”.

“Moraćemo i da širimo priču, bez obzira na EURO 2016. godine u Francuskoj, moraćemo u hodu i da razmišljamo o budućnosti, da vodimo računa o mladim igračima, koji će nas predstavljati u nekom budućem vremenu. Moj cilj je da dam više od maksimuma da odemo u Francusku, ali i da istovremeno stvorimo neku bazu igrača za budućnost. Dosad u svojoj trenerskoj karijeri sam stvorio 22 reprezentativca i s tom praksom ću nastaviti i u našem nacionalnom timu. Istina, imam ugovor na godinu dana, ali radiću kao da sam pod ugovorom na šest. Hoću da kad odem s klupe ostavim nasljedniku što širi, snažniji, ali i kompaktniji tim”.

Baždarević se takođe nije složio s viđenjem da je njegova trenerska filozofija prvenstveno defanzivna kao što je bila u Istru i Grenoblu.

“Uveo sam Istr i Grenobl u prvu francusku ligu za 80 godina njihovog postojanja i to nikad niko uspio niti će uspjeti. Istina je da sam s tim ekipama postizao malo golova, taktiku sam bazirao na odbrani, ali to je bio način da ostvarim cilj. S druge strane dok sam vodio Sošo, igrali smo napadački i postizali mnogo golova. Pokušaću uvijek da igramo što više napadački, a da se što bolje branimo. Tako svaki trener na svijetu radi. Neka dođe recimo Pep Gvardiola i igra sa na primjer Crnom Gorom identično kao s Bajernom ja ću mu odmah čestitati. Volio bih da igramo što čvršće, ali i da budemo efikasni u napadu. Nastojaću da što manje primamo golova, a damo barem jedan više od protivnika. Radikalnih rezova neće biti, ali nastojaću da u igri BiH stavim svoj potpis”, kazao je popularni Meša za MONDO.

(Reprezentacija.ba)