Nakon utakmice BiH – Mađarska održana je press konferencija na kojoj je na pitanje novinara odgovarao selektor Sergej Barbarez.

Mišljenje o utakmici i u kojem dijelu je Mađarska bila bolja?

“Sigurno da je iskoristila svoje šanse koje je imala. Da je u tim zračnim duelima pokazala više muškosti i na to nismo imali odgovora. Inače, mogu reći da sam vrlo zadovoljan kako su se momci borili, htjeli i kako su ponosni da nose ovaj dres. Nije ovo kraj svijeta. Utakmica izgubljena na velikom nivou i idemo dalje.”

Mađari su bili opasniji po lijevoj strani, vaše mišljenje?

“Kad imate takve igrače u svom timu da oni prave prevagu u kojem dijelu hoće. Po toj nekoj lijevoj strani, opet kažem i jedan i drugi gol iz naših grešaka, ne jedne nego više njih. Na ovom nivou se te greške kažnjavaju, mi nismo zabili naše šanse, to je ta razlika.”

Vjerovatno ćemo ispasti iz A divizije. Ostaju dvije utakmice, pokušat ćete neke nove igrače, šta možemo očekivati nakon faktički završene Lige Nacija?

“Da treniramo dalje, da igramo dalje, zašto bi se predavali? Te utakmice odraditi, izanalizirati ovu utakmicu, kažem vam razlika čitave utakmice je bila da su oni iz jedne šanse zabili dva gola, da mi nismo svoje tri, četiri iskoristili. Pogotovo taj početni dio dominacije, to je taj nivo. Te greške, to je sva razlika.”

Prije utakmice smo rekli da tražimo rezultat, nismo ga dobili, jeste li generalno zadovoljni u odnosu na debiju protiv Engleske i večeras?

“Govorili smo da je Mađarska nekako, da smo njoj najbliži kvaliteti i da u utakmici kući možemo da upišemo tu prvu pobjedu. Zato je bilo s te strane par izjava i malo optimističnijih što je normalno jer igrate kući jer želite ostvariti pozitivan rezultat. Kažem vam, nema tu puno neke filozofije, zabiješ ili ne zabiješ. Napravimo dvije, tri greške kod prvog kola, kod drugog gola imamo debitanta što je stvar koja se dešava radi malo nervoze. Momka smo svi morali ohrabrivati, to je sastavni dio fudbala i života da imate i loše strane. Iz ovoga se može samo učiti i biti realan i samo iz tog nekog principa možemo napredovati.”

Kada pogledamo utakmicu, kako ste vidjeli individualne pristupe igrača neki očigledno da su podlegli prvom nastupu? Jesmo li nešto naučili za budućnost?

“Ovo je prva utakmica gdje smo mi u stanju bili da želimo da napadnemo Mađare. Da pokušamo ovu utakmicu pozitivno da završmo. Svi su to osjetili, napredak iz tog karakternog dijela, ali ne znam, kažem vam u prvom dijelu je falilo muškosti i malo hrabrosti. Stalno govorim, kako god da igrate, svako može imati loš dan, morate pokušati biti hrabri. Ja sam stvarno na kraju krajeva ponosan na njih, na njihov pristup, kako nose dres. Glavu gore, idu analize i spremamo se za zadnje dvije utakmice.”

Kult reprezentacije, je li rezultat najbitniji u svemu tome?

“Ja vidim to da iz ovoga što smo mi stvorili, da je sljedeća stepenica rezultat. To smo željeli danas da napravimo i željeli smo da promijenimo sistem i iznenadimo. Da stavimo Gazibegovića i Hajradinovića na prirodne pozicije, da im damo slobodu s opcijom da ako to ne funkcioniše da se vratimo na stari sistem. Sve je bilo podređeno igračima. Nivo je gdje je svaka greška iskorištava. Mi nismo dali golove iz šanse, vidjeli smo da možemo, oni su meč priveli kako su priveli. Drugo poluvrijeme smo bili još ofanzivniji, bilo je prodora, centaršuteva. Omerović, iako je skrivio penal, dosta je toga uradio za naš ofanzivni dio igre. Kažem vam ide analizira, idu razgovori, nikome nije ne daj Bože kraj. Čak štaviše ponosan sam na njih kako žele, kako su tuni poslije ovakvih utakmica jer ih to pogađa. Na meni je da ih vratim u normalu, sreća idu sutra u klubove i nadam se tom nekom brzom pozitivnom dijelu, tj. rezultatu i vidimo se za mjesec dana.”

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16