Reprezentacija BiH poražena je u Zenici od Mađarske sa 2:0. Nakon meča obratio se selektor Sergej Barbarez.

Šta je bio cilj sa promjenom formacije?

“Ideja je bila da krenemo sa četiri nazad. Iz situacije da Gazibegović igra formaciju koju igra u klubu i da Hajradinović igra na desetci gdje se najbolje osjeća. Drugo poluvrijeme smo mijenjali. Ideja je dobro krenula sa nekoliko dobrih stvari i nažalost pred kraj prvog pad.”

Izmjena Gazibegović?

“Nismo bili zadovoljni s njim u prvom poluvremenu. Pogotovo kod gola i par situacija, nekako je bilo previše šekulisanja u međuprostoru. Kad neko nije okej imam pravo da ga zamijenim, to je normalno.”

“To je razlika. Svjetska klasa, kad vam dođu prvi put pred gol i zabiju gol. Mogli smo to odbraniti, špekulisani smo, dubinski pas, više grešaka. Nije od jednog igrača i tu se napravi razlika. Idemo dalje da problamo pokušati sljedeće dvije utakmice odigrati dobro.”

Sistem igre, vraćamo li se protiv Njemačke i Nizozemske na tri nazad?

“To je neki naš stil, jednostavno smo reagovali na naše igrače. Dva igrača zbog žutih kartona, pokušali smo iznenaditi Mađare. Na početku je to dobro funkcionisalo. Falilo je malo u sredini, sve su duele dobili. Ja stvarno ne mogu nijednom igrači zamjeriti, zalaganje, borbenost, htijenje. Rekao sam im u kabini, život ide dalje.

Vidjet ćemo, sad je prerano o svemu pričati. Trebamo analizirati utakmicu, ako budu svi zdravi pokušat ćemo se vratiti na staru igru. Pokušavamo, razmišljamo, analiziramo, da ne bude tu uvijek šablonski fudbal. Igrači to prihvataju, to oni žele, bila je opcija da se vratimo na naš sistem, ali smo odlučili ostati.”

Je li problem samopouzdanje, Džeko je jedini prijetio?

“Prva je šansa bila Gazi, potom Tahirović, imali smo centaršut kada je Bičakčić bio tu. Uzimaju oni odgovornost, ja ne vidim problem, oni su vrlo sretni što igraju za ovu državu i reprezentaciju. Uvijek im govorim šta znači, ovo iskustvo. Mnogi nisu na ovom nivou, ali to je ta naša realnosti. Mađarska je igrala pametno, mi smo imali 65% posjed lopte. Idemo analizirati i idemo dalje.”

BiH u novembru očekuju još dva meča Lige Nacija. Zmajevi prvi gostuju Njemačkoj, a potom dočekuju Nizozemsku.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16