BiH je u petak u Zenici izgubila od Njemačke sa 1:2 u duelu trećeg kola grupe A3 Lige Nacija.

Selektor Sergej Barbarez je nakon utakmice govorio na zvaničnoj press konferenciji.

Pitanje: Dobra utakmica. Iako je poraz, ali dobar otpor Njemačkoj. Na ruku vam je išao rezultat u Mađarskoj jer oni nisu dobili Nizozemsku. Sada je sve otvoreno i ta utakmica je ključna protiv Mađarske. Šta mislite o tome?

“Svaki osjećaj imam poslije ove utakmice. I pozitivni i negativni. Dijelova gdje smo vrlo zadovoljni, ali i gdje nismo. Negdje smo naivni bili. Ipak, kada gledamo taj neki naš put, taj odnos, požrtvovanje, tu vjeru u sebe koju smo pokazali – to je to što tražim i gdje sam vrlo zadovoljan. Nažalost, svaki poraz boli protiv koga god da igramo.

Ulazimo u utakmice da bi ih pozitivno završili. Vjerujte da sada nešto ne razmišljam o narednoj utakmici. Treba momke malo dići, malo popričati s njima. Očekuje nas teška utakmica protiv Mađarske. Sigurno da košta snage igrati svako tri dana na ovakvom nivou. Nadam se da ćemo odgovoriti našim zadacima.”

Pitanje: Komentar o izlasku Kolašinca. Žalio se na povredu, da li je u pitanju nešto teže? Uoči utakmice ste rekli da ćete možda dozirati minutažu za neke igrače upravo zbog narednog susreta protiv Mađarske. Ipak, Džeko i Demirović su igrali do kraja. Da li je to razlog bio što ste možda mislili da možemo do boda i niste ih zamijenili?

“Kolašinac je imao grčeve. Nismo bili na kraju zadovoljni sa terenom. Bio je premekan i Seo je dobijao grčeve. Međutim, napravio je tri šprinta na lijevoj strani u momentu kada je tražio zamjenu. To je momak koji je kod nas pravi idol među igračima. Čekali smo ga mjesecima da dođe i vidimo šta nam znači.

Naravno da imamo plan. O tome uvijek pričamo i moramo imati plan B. Nismo bili zadovoljni sa tih zadnjih 15 minuta prvog poluvremena. Zato smo i reagovali. Dvije zamjene u veznom redu jer nam je tu nedostajalo trke i snage. Bilo je vrlo intenzivno. Fudbalski rečeno nije lako ‘pofatati’ ove sve njemačke igrače. To zahtijeva mnogo voljnog momenta.

Imali smo nekih razmišljanja, ali padne gol i onda se mijenja sve. U zadnjih 10,15 minuta smo pravili pritisak, uveli trećeg napadača. Hajradinović se morao spustiti na lijevog beka. Ušao je i mali Esmir. Želja je bila tu i voljni momenat, ali nažalost tako je ispalo.”

Pitanje: Odigrali smo dobru utakmicu. Čestitam vama i igračima. Bili smo hrabri, rastrčani i beskompromisni. Poništena tri gola zbog VAR-a su dokaz da smo igrali na ivici bez kalkulacija. Međutim, da li je ovo vaša vizija igre reprezentacije BiH, ovo što smo gledali?

“Vizija postoji naravno. Nadam se da ćemo je vidjeti nekad u budućnosti. Ovo je taj korak u pravom pravcu. Sa te strane sam prezadovoljan. Idemo svojim putem. Ja sam ga zacrtao, ja ga čuvam i štitim. Ovi momci to prate i vjeruju u njega. To je najvažnije. Vidi se to kroz utakmice. Taj voljni momenat se vratio. To je debelo zapisano kod mene. Kada se ovo slegne i kada se okrenemo drugim stvarima, analiziramo, naravno da ćemo izvući pozitivne stvari iz ove utakmice. Vjerujte da će to sve biti kako treba da bude u bliskoj budućnosti.”

Pitanje: Ulaskom Hajradinovića se nešto promijenilo na terenu. Postalo je kreativniji naš tim i agresivniji, pa čak i malo opasniji. Haris igra dobro u Turskoj, u posljednjim utakmicama je bio najbolji igrač. Je li ovo preporuka da startuje protiv Mađarske?

“Da nije Hare dobar, sigurno ne bi bio tu. Ja mislim da je preokret došao ulaskom Benjamina Tahirovića. Tu smo dobili na dobroj energiji, na dobroj poziciji centralnog veznog. Tu igrač mora držati konce, to pomjeranje voditi. Ne mogu naše ‘osmice’ preko njega trčati. On je taj igrač koji želi loptu, koji zna dati pas. Naravno da smo i sa Harisom i Darijom dobili novu energiju. Vidi se kod Darija da fali intenziteta i snage jer nije standardan. Ipak, momak koji daje sve što može u tom momentu. Stvarno se tih 10,15 minuta nakon njihovog ulaska vidjela ta energija.

Haris je kod nas svakako zadužen za taj kreativni momenat. Nažalost, sa rezultatom, golom, pomjeranjem i ofanzivnijom igrom – morali smo ga staviti na lijevog beka jer je Sead tražio da izađe. To su te stvari. Ako budete mislili zajednički i taj ego stavili na stranu, onda ćemo uspjeti. I ako se budete žrtvovali, jer se vrijedi žrtvovati, jer vrijedi biti reprezentativac. Ja sam ponosan na svakog pojedinačno. Vidi se da ponizno rade sve što im se kaže, rade srcem i to je taj put.”

Pitanje: Zadnja linija. Kako ste zadovoljnji njihovim reakcijama nakon primljenih golova? Da li ćemo imati problema protiv Mađarske jer smo imali povredu Kolašinca, a Barišić ima kartone? Vaše impresije za večeras i budućnost?

“Prvih 30 minuta je bilo sve kako treba da bude. Ali, i to je osjećaj koji vam daju protivnici da se osjećate sigurno i mislite da ste na tom nivou. Jednostavno, oni naprave dvije akcije gdje mi ne ispratimo igrače koji nam se uvuku iza leđa. Previše smo se orijentisali prema lopti svi. Nemamo razmišljanje da će drugi, treći ili četvrti čovjek, koji je odigrao pas, ući u prostor. Tu smo napravili mali kiks komunikacije. Imali smo problem samo sa komunikacijom. Da se kaže ko treba koji prostor ili protivnika preuzeti.

Naša tri stopera su za mene nešto posebno. Momci koji idu 300 na sat i daju sve od sebe. Vidjelo se u drugom poluvremenu, kad su neki meni bili bliži, sa nekim instrukacijama i vikom da je to bolje funkcionisalo. Bili smo hrabriji kada smo igrali 1 na 1. To je taj neki put. Nažalost, to zahtijeva ogromnu snagu i treniranje godinama da se taj sistem usavrši. Ali, kada imamo hrabrost onda u pojedinim momentima izgledamo dobro. Sead je ok. Imao je grčeve. On to priznaje i zato jeste veliki igrač. Da ne bi smetao ili 10 posto manje dao. Demirović je isto kažnjen jer je dobio drugi žuti. I Barišić. Njih dvojica će nam faliti.”

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16