Bivši bh. trener Senad Kreso za Reprezentacija.ba portal komentariše aktuelnostu u našem nogometu, a danas novog trenera Željezničara, Nermina Bašića.

“Željo je poslije rastanka sa Mulalićem dobio novog trenera. Travničanin Nermin Bašić (39). Mlad i perspektivan sa ne baš velikim iskustvom koje treba Željezničaru. Pitanje je da li Želji “sa strane” treba mlad i perspektivan trener.

Znajući finansijsku situaciju u ovome sarajevskom klubu vjerovatno i treba.

Vjerovatno i sam trener je svjestan da je bolje imati posao nego nemati.

Ali ovo je možda više primjer za razgovor o bh. novinarstvu u sportu.

Novinar jednog sportskog portala pompezno ga predstavlja: “Nermin Bašić je iskusni nogometni trener sa preko 14 godina iskustva u nogometnoj industriji, uključujući 15 godina kao profesionalni igrač u klubovima u Njemačkoj i BiH”.

Pa nastavlja: “Redovno prati trendove u nogometu i aktivno se educira širom svijeta. Svojim radom obogaćuje bh. fudbal svojim znanjem i iskustvom.”

Ipak Nermin je prestao igrati u 27 godini, a ovaj novinar napiše da ima 15 godina profi iskustva kao igrač i onda 14 godina iskustva kao trener.

Nermin je mlad, 40 godina, najnaglašenija referenca je – “bio je najmlađi bh. menadžer koji je imao UEFA Pro licencu”.

Nijedan portal da nas upozna (da ne bi čitaoci guglali kao ja), a koliko vremena i sa koliko uspjeha do sada je vodio ekipe.

To niko ne piše.

Samo se može pročitati u komentarima nekog zabrinutog Željovca koji se pitao kao i ja, zašto Željo ulazi u eksperiment za relativno mladim trenerom. Pa to je mogao uraditi sa nekim iz svog kadra. Možda se varam,” navodi Kreso, bh. trener koji je radio u Kuvajtu, Sudanu, Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Omanu.

Nermin Bašić će tako postati novi trener Želje. Bašić je posljednji angažman imao u slovenskom klubu Radomlje.

(Reprezentacija.ba)