Džanan Musa, bh. košarkaš igra sjajno ove sezone u Breogananu, a za ugledni španski El Mundo govorio je o svojim počecima, NBA ligi i dolasku u Španiju.

Musa igra jako dobro ove sezone, mediji prenose da ga Real Madrid želi dovesti, a nekoliko je puta bio najbolji igrač kola španskog prvenstva.

“Sa 11 godina napustio je porodicu i grad, sa 16 je debitovao u Euroligi, a sa 19 je bio u NBA ligi. Sada, sa 22 godine, bosanski talenat se ponovo “rađa” u skromnom Río Breogánu, ekipi koja je novajlija u ligi i uskoro igra protiv Real Madrid u španskom kupu”, piše “El Mundo” na početku.

“Moj otac je bio vođa u ratu, ja mogu biti u košarci”, kaže Musa, a potom govori o tome da li je bilo teško otići iz Bihaća u Sarajevo.

“Bilo je jako teško, zamislite. Sada kada me mnogi ljudi pitaju ‘da li bih to ponovio’ ? Ne znam da li bih mogao. Daleko od mojih roditelja, od mojih prijatelja. Idi u veliki grad (Sarajevo), živi sam tako mlad. Ali, na kraju dana, imao sam košarku, ispunio sam svoj san. Sve se dešava sa razlogom u životu. Ako pogledam unazad, nisam imao detinjstvo, nisam imao vremena da se igram, da izlazim sa prijateljima, uvijek sam trenirao. Ali sada uživam u onome što radim i to zahvaljujući tim danima.”

Musa je potom za El Mundo pričao o svom djetinjstvu.

“Bilo je prilično čudno. Sa 12 ili 13 godina kao da sam već postao odrasla osoba, osjećao sam se kao da imam 20. Pa sad možda imam 40 (smijeh). Bilo je teško nositi se sa svime, nisam baš imao djetinjstvo, trenirao sam stalno, dva puta dnevno, šest ili sedam sati. Bilo je teško, ali u isto vrijeme osjećam sreću. Zbog te odluke sada mogu biti sretan što sam profesionalni igrač”, riječi su Džanana, a potom je opisao odlazak u NBA.

“Bilo je teško, naravno. Bio sam mlad, očekivao sam ja i oni mnogo. Ali nije sve išlo kako sam ja želio. Ali kao što sam vam već rekao, sve se dešava s razlogom. I to mi je puno pomoglo u mom iskustvu. I nikad se ne zna, možda se za tri-pet godina vratim tamo, jer sada svima pokazujem da mogu da igram na najvišem nivou.”

Musa je još govorio o igrama u Breoganu i interesovanju Real Madrida.

“Mi smo porodica. Borimo se na svakoj utakmici, borimo se za svaki koš i imamo sjajne navijače iza sebe. To je sjajna i lijepa priča. Osjećam se kao vođa. Mislim da je to ono što mnogi očekuju od mene i prihvatio sam ovu ulogu”, kazao je Musa, a zatim odgovorio mogu li izbaciti Real Madrid.

“Sve je moguće! U košarci je sve moguće, pogotovo na ovakvim turnirima. Očigledno, to bi bilo veliko iznenađenje, nešto nevjerovatno, luda priča. Ali zašto ne? Kada utakmica počne i izađemo na teren, idemo ekipa na ekipu. Radi se o borbi za svaki koš, za svaku odbranu, svaki minut i sve je moguće. Naravno, Madrid je veliki favorit, čak i za osvajanje Kupa”, zaključio je Musa u razgovoruu za španski “El Mundo“.

(Reprezentacija.ba)