U ponedjeljak 4. oktobra 2021. godine u 12 sati u Općini Centar će biti održana konferencija za medije na kojoj će biti prezentovano idejno rjeÅ¡enje za izgradnju spomenika velikanu bosanskohercegovaÄke koÅ¡arke Mirzi DelibaÅ¡iću.

Medijima će se ovom prilikom obratiti naÄelnik Općine SrÄ‘an Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, Danko DelibaÅ¡ić, poÄasni predsjednik žirija za odabir najboljeg rjeÅ¡enja budućeg spomenika, Edina Selesković, predsjednica navedenog žirija, Kenan Magoda, predsjednik Povjerenstva TuristiÄke zajednice Kantona Sarajevo, te Adis LukaÄ, magistar skulpture.

svakog detalja utakmice kada je Bosna postala prvak Europe i atmosfere koja je tada vladala u naÅ¡oj zemlji. Nažalost, nove generacije se ne sjećaju i ne znaju ko je bio Mirza DelibaÅ¡ić i stoga je obaveza nas koji smo bili njegovi savremenici i koji smo imali priliku da ga gledamo, da ostavimo neki trag u vremenu. Upravo zbog toga smo doÅ¡li na ideju da ispred dvorane koja nosi njegovo ime, kao Å¡to je to sluÄaj u svim velikim svjetskim centrima, napravimo spomenik koji će govoriti o njegovoj veliÄini i uspjesima koje je postizao. Dvadeset godina od njegove smrti se navrÅ¡ava 8. decembra. Smatramo da je to prilika da javnosti prezentiramo spomenik u njegovu Äast”, kazao je naÄelnik Mandić prije tri mjeseca.

O izgledu budućeg spomenika Mirzi DelibaÅ¡iću odluÄivat će struÄni žiri, a o naÄinu odabira najboljeg rjeÅ¡enja za spomenik govorila je u proteklom vremenu predsjednica žirija Edina Selesković.

“Veliko hvala na ovoj ideji i na tome Å¡to sam pozvana da budem dio projekta. Za mene je to velika Äast, ali i odgovornost. Izuzetno sam ponosna zato Å¡to poziv koji danas najavljujemo za prijedlog idejnog rjeÅ¡enja radimo po svjetskim standardima i približavamo se praksi koja je prisutna svuda u svijetu i najvećim centrima umjetnosti. MeÄ‘unarodni javni poziv za odabir idejnog rjeÅ¡enja će biti otvoren od 18. juna do 8. augusta 2021. godine. RijeÄ je o meÄ‘unarodnom pozivu za umjetnike Å¡irom svijeta, ali svakako i za umjetnike iz BiH. U sastavu žirija se nalaze istaknuti meÄ‘unarodni umjetnici koji nam mogu ponuditi svoje iskustvo i pomoći da odaberemo najbolje idejno rjeÅ¡enje. Žiri će ocjenjivati na osnovu kriterija, inovativnosti, kreativnosti, ekonomiÄnosti i mogućnosti izvedbe, ali isto tako i naÄina na koji taj spomenik djeluje na ljude koji tu žive, naÄina na koji se oni mogu povezati sa njim i naÄina na koji mi predstavljamo sebe meÄ‘unarodnim turistima. Planirano je da 8. septembra objavimo konaÄan prijedlog, odnosno autora koji će biti nagraÄ‘en dodjelom ugovora za izvedbu, a onda da 8. decembra predstavimo spomenik javnosti”, pojasnila je Selesković.

(Reprezentacija.ba)