Bh. reprezentativni centar blizu odlaska iz Denvera

Kad koÅ¡arkaÅ¡ u NBA ligi odigra prvih 25 utakmica u sezoni u startnoj postavi i potom praktiÄno preko noći nestane iz rotacije, to može znaÄiti samo jedno – da je rastanak veoma blizu, piÅ¡e Dnevni avaz.

Takva bi sudbina mogla zadesiti Jusufa Nurkića, Äiji odlazak iz Denver nagetsa ne sugerira samo Äudan status u ekipi “Grumenja zlata†nego i sve glasniji nagovjeÅ¡taji o tome u tradicionalno dobro obavijeÅ¡tenim ameriÄkim medijima.

Enormna snaga

– Nurkić je fajter, ne igraÄ finese. Po snazi ne zaostaje ni za kim u ligi, igraÄi koji uguraju nemoćnog Jokića (Nikola Jokić, op. a., Nurkićev saigraÄ na poziciji centra u Denveru) pod koÅ¡ od “Bosnian Beasta†(Bosanska Zvijer, Nurkićev nadimak u NBA) samo se odbijaju. Uprkos tome Å¡to je velik, Nurkić ima i dobru pokretljivost – piÅ¡u ameriÄki mediji o 22-godiÅ¡njaku iz Živinica, otkrivajući dva bitna detalja u vezi s Nurkićevim mogućim trejdom, odnosno odlaskom iz Nagetsa.

Prvi je spomenuti Jokić, centar iz Srbije, kojeg je trener Majk Meloun (Mike Malone), poÄeo forsirati nauÅ¡trb reprezentativca Bosne i Hercegovine, a drugi je opis Jusufovih sposobnosti, koje privlaÄe pažnju drugih klubova iz najjaÄe svjetske lige.

Prema našim saznanjima, barem pet klubova moglo bi biti odredište bh. centra. Pored Minesota timbervulfsa i Sakramento kingsa, kao ozbiljne opcije spominju se još Boston seltiksi, Vašington vizardsi i Portland trejl blejzersi.

Navodno, ne bi bilo nikakvo iznenaÄ‘enje da Jusuf (213 centimetara) obuÄe dres “Zelenih†iz Bostona, najtrofejnijeg NBA kluba, koji na tržiÅ¡tu traži jakog, defanzivno orijentiranog centra, koji bi kontrolirao skok i Å¡titio obruÄ.

Duga sezona

U vrtlogu svih mogućih informacija pravu smo pokuÅ¡ali Äuti od Nurkića, koji nije odbacio mogućnost trejda, ali je naglasio da je to stvar koju on ne može kontrolirati, jer su takvi NBA propisi.

– Odluka o eventualnom odlasku iz Denvera nije u mojim rukama, klub se o tome najviÅ¡e pita. Stoga i ne razmiÅ¡ljam previÅ¡e o stvarima na koje ne mogu utjecati – kaže Nurkić za Dnevni avaz.

Pitali smo ga joÅ¡ kako podnosi Äinjenicu da je, praktiÄno, izgubio status prvotimca, jer u tri posljednje utakmice uopće nije izlazio na parket, dok je u dvije ranije sakupio samo 13 minuta.

I to sve nakon Å¡to je poÄeo sezonu iz snova, nanizavÅ¡i 25 utakmica u prvoj petorci uz približno dabl-dabl prosjek u poenima i skokovima. LogiÄno, postavlja se pitanje Å¡ta se desilo pa je Jusuf od startnog centra postao “gledalacâ€.

– Na to nemam komentar, nije moj posao da odreÄ‘ujem minutažu. Radim ono Å¡to mi se kaže. Treniram maksimalno angažirano, sezona je dugaÄka i želim spremno doÄekati svaku Å¡ansu koja se otvori – rekao je Nurkić.

IgraÄ bez prava glasa

Jedna od specifiÄnosti ameriÄkog profesionalnog sporta u odnosu na evropski jesu takozvani trejdovi, odnosno razmjene igraÄa.

Ukoliko u ugovoru izriÄito ne piÅ¡e da je moguće stopirati razmjenu, a rijetki koÅ¡arkaÅ¡i imaju tu klauzulu i to, prema pravilu, superzvijezde,  NBA igraÄi su, praktiÄno, vlasniÅ¡tvo klubova koji ih bez saglasnosti mogu razmijeniti s drugim ekipama.

Prilikom trejdova nije bitan broj igraÄa koji se razmjenjuju (jedan koÅ¡arkaÅ¡ može biti razmijenjen za viÅ¡e igraÄa drugog kluba) nego da se njihove godiÅ¡nje plaće približno poklapaju (naprimjer, igraÄ koji godiÅ¡nje zaraÄ‘uje deset miliona dolara, može biti trejdovan za dvojicu od po pet miliona).

(Reprezentacija.ba)