Gojko Cimirot o predstojećem kvalifikacionom duelu između Grčke i BiH

Još 19 dana ostalo je do vjerovatno najvažnije utakmice fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine u akutelnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, piše Faktor.ba.

Izabranici selektora Mehmeda Baždarevića snagu će odmjeriti s Grčkom, koja nakon tri uvodna kola ima stopostotan učinak.

Bitna utakmica

Zmajevi su upisali dvije pobjede i težak poraz od Belgije, koja je konkurenciji jasno dala do znanja da je najozbiljniji kandidat za prvu poziciju i direktan plasman na završnu smotru najboljih svjetskih selekcija. Prava borba trebala bi se voditi za drugo mjesto, koje trenutno drže Grci. Ukoliko bi naša selekcija doživjela novi poraz, bio bi to veliki korak unazad, dok bi nas remi ili pobjeda ostavili u igri za Mundijal.

Jedan od onih koji bi mogao biti od velike pomoći selektoru Baždarević, kako na terenu tako i sa dodatnim informacijama o protivniku, jeste bh. reprezentativac Gojko Cimirot, koji s dosta uspjeha nosi dres PAOK-a. Bivši fudbaler Sarajeva jedan je od najboljih igrača grčkog prvenstva i dobro je upoznat sa situacijom u tamošnjem fudbalu.

– Naredna utakmica veoma je bitna za obje selekcije. Grci već dosta pričaju o ovom susretu, a često sam u komunikaciji s njihovim reprezentativcima. Kad god igram protiv nekog od njih, razmijenimo mišljenja o ovim kvalifikacijama. Svi zaista jedva čekaju predstojeći okršaj, a identična situacija je i s grčkom javnošću. Njihovi navijači zadovoljni su dosadašnjim rezultatima, sretni su što su se oporavili nakon neuspješnih kvalifikacija i zbog toga vlada dobra atmosfera – kazao nam je Cimirot.

Jasno je kako naše reprezentativce očekuje težak posao u Atini, ali ono što nas izuzetno raduje jeste odlična forma velikog broja bh. igrača. Selektor će biti na slatkim mukama, a sigurno da takve igre Zmajeva unose nemir u grčki tabor.

– Grčka se jeste digla, imaju dobre pojedince, ali i mi imamo mnogo kvaliteta. Smatram kako ipak možemo očekivati dobar rezultat, pogotovo kada pogledamo formu naših pojedinaca u ovoj sezoni. Raduje me što su neki naši igrači nosioci igre u svojim klubovima, a s dosta njih sam u kontaktu i redovno se čujemo. Nadam se da ćemo zdravi i u potpunosti spremni dočekati narednu kvalifikacionu utakmicu – rekao je sjajni veznjak.

Srčan i borben

Cimirot je veoma brzo osvojio srca navijača PAOK-a, ali to je ipak morao zaslužiti svojim radom i igrama na zelenom terenu. Srčan i borben, kakav je bio i dok je nosio dres Sarajeva, postao je i ljubimac publike grčkog tima. Iza sebe ima veliki broj vrhunskih partija, a i u posljednjem duelu na gostovanju protiv Olympiakosa odigrao je kvalitetno, ali dobra igra njegovog tima na kraju nije krunisana pozitivnim rezultatom.

PAOK je vodio, onda su nesretno pogodili vlastitu mrežu, da bi izgubili i bod u šestoj minuti sudijske nadoknade. Svakako da nije nimalo lijep osjećaj na taj način ostati bez bodova, ali u tome i jeste draž fudbala.

– To je bio izuzetno težak meč. Nastojali smo se vratiti na pobjednički kolosijek, odigrali smo sjajno, ali nismo imali sreće. Nesretno smo primili golove, a derbi je bio kao i svaki derbi. Bilo je mnogo nervoze na obje strane i zaista je teško ovako izgubiti. Ipak, svi smo zajedno i nosimo se s tim. Pred nama je kup-utakmica u srijedu, pa onda za vikend novi derbi u prvenstvu. Igramo protiv AEK-a i moramo se što bolje pripremiti za taj meč. Mislim da ove godine imamo zaista dobru ekipu, stvaramo dosta prilika na terenu, ali često izostaje realizacija. Nadam se da će nas sreća pogledati u nastavku – rekao je Cimirot za Faktor.ba.

(Reprezentacija.ba)