Višća o igrama u Istanbulu i reprezentaciji BiH

Glavna tema u Turskoj na početku nove fudbalske sezone je ekipa Istanbul Basaksehir koja se nalazi na prvom mjestu na tabeli nakon prva tri kola ispred daleko bogatijih i kvalitetnijih gradskih rivala – Fenerbahčea, Bešiktaša i Galatasaraya.

A kada se priča o Basaksehiru, prvo ime je naš reprezentivac Edin Višća (26) koji je za Avaz.ba govorio o predstojećim utakmicama svog kluba, o Zmajevima, te o svojim budućim planovima.

Duel s Vršajevićem

– Odlično smo otvorili sezonu. Imamo tri pobjede i to protiv ekipa koje su iz gornjeg doma tabele, Fenerbahčea, Bursaspora i Kasimpase. Igramo našu igru, a velika prednost je što nismo pravili puno transfera. Tačnije, niko nije otišao iz kluba, uključujući i mene. Dvije godine bili smo četvrti, a cilj ove sezone je da izborimo evropska takmičenje, te da pokušamo “napasti” plasman u Ligu prvaka – ističe Višća za Avaz.ba.

Brzonogi ofanzivac i ove sezone igra odlično postigavši već tri gola i upisujući četiri asistencije u šest odigranih utakmica u turskom prvenstvu i kvalifikacijama za Evropsku ligu.

– Svake godine pokušavam da odigram bolje nego prethodne. Prošle sezone postigao sam 17 golova u prvenstvu i bit će teško dostići tu brojku. Ipak, siguran sam da mogu biti još bolji, a ispred mene je još 31 utakmica. Sada nam predstoje dueli protiv Gaziantepspora i Osmanlispora. Obje su solidne ekipe. Pogotovo se to odnosi na Osmanlispor koji igra Evropsku ligu i za koji nastupa naš Avdija Vršajević sa kojim sam često u kontaktu – kaže 26-godišnji krilni napadač Basaksehira.

edin višća reprezentacija bih st.gallen

Drugačije taktike

Višća je protiv Estonije na početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji odigrao dobro 75 minuta meča kada je umjesto njega ušao Danijel Milićević.

– Uvijek možemo bolje. Najbitnije je da smo pobijedili i da smo pokazali želju i htijenje. Najteže su utakmice u kojima su mediji i navijači unaprijed upisali tri boda. Prema tome najbitnija je pobjeda. Sada nam predstoji duel sa Belgijom koja je daleko najjači naš protivnik. Moramo utakmici pristupiti dosta ozbiljnije i puno više da trčimo jer će nam to protiv takve selekcije biti najbitnije – istakao je Višća.

Neki od komentara poslije utakmice sa Estonijom bili su da Višća ne ostvaruje toliku efikasnost u reprezentaciju u odnosu na onu koju ima u klubu.

– Protiv Estonije igrali smo sa dva špica, tako da sam dobio uputstva od selektora Mehmeda Baždarevića da zatvaram svoju stranu i da puno trčim. Moje je bilo da odradim ono što je tražio od mene. U Istanbulu smo svaki dan zajedno i uigraniji smo. Drugačija je taktika. Igramo sa dva defanzivna vezna igrača za razliku od reprezentacije gdje smo igrali sa dva špica. Tada nisam morao biti toliko ofanzivan i dosta sam se trošio obavljajući defanzivne zadatke – pojasnio je Višća za kraj razgovora.

Možda odem tokom zime

Potražnja za ponajboljim fudbalerom turske Superlige bila je velika posljednjih prelaznih rokova, ali je bh. reprezentativac i dalje u istom klubu.

– Ne mogu reći da nije bilo ponuda. Čak je bilo poziva i od klubova iz “lige petice”. Međutim, Basaksehir želi postati ozbiljan klub. Pravi se i fudbalska akademija. Razgovarao sa svima u klubu i oni su željeli da ostanem tu. Ali, ko zna. U slučaju dobre ponude za klub nije isključeno da možda i ove zime napustim Basaksehir – rekao je Višća u razgovoru za Avaz.ba.

(Reprezentacija.ba)