Reprezentacija Mađarske mogla bi biti model za ono što Bosna i Hercegovina želi postati u naredne četiri godine.

Uz selektora koji ih vodi još od 2018. godine Mađari su stvorili čvrstu selekciju. Postali su ekipa kakva mi želimo biti – učesnik velikih takmičenja i tvrd orah za svakog protivnika.

Bosna i Hercegovina je, čini se, na dobrom putu da to postane. Od dolaska Sergeja Barbareza iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu pravimo korake u tom pravcu. Dobra igra upravo večeras protiv Mađarske mogao bi biti novi značajan pomak ka stvaranju reprezentacije koja postaje opasnost za svakog protivnika.

Mađari imaju još nešto što mi želimo – njihovi igrači u ligama petice su standardni u svojim klubovima. A i sami klubovi stoje bolje nego klubovi u ligama petice u kojima igraju Zmajevi. Uz to u svojoj ekipi nemaju ključnih igrača koji igraju druge lige.

Nema sumnje da i mi možemo do tog nivoa – jer će mladi lavovi reprezentacije BiH upravo i preko dobrih utakmica u nacionalnim timovima doći do ovog nivoa.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Mađarskoj je dobar remi

Mađarska je prije dva dana u Budimpešti remizirala sa 1:1 protiv Nizozemske. Mađari su u prvom poluvremenu kaznili jednu izgubljenu loptu Nizozemaca na centru terena, te brzim kontra napadom ih kaznili golom.

Cilj i Mađarske i BiH je treće mjesto koje će izgleda voditi u baraž za SP 2026. Mađarskoj je za to, kako sada stvari stoje, dovoljan remi. Zato će vjerovatno ipak igrati slično kako su igrali protiv Nizozemske – defanzivno.

Svakome možemo dati gol, ali se možemo i vratiti nakon primljenog gola

Od BiH bi se dakle logično očekivalo da će pokušati odgovoriti ofanzivnom igrom. Ali zbog snage protivnika u svim mečevima u njegovom mandatu, Barbarez još uvijek nije imao priliku da na teren pošalje svoju ekipu sa ofanzivnim karakterom igre.

Barbarez zna da su Nizozemci probleme Mađarskoj napravili najviše preko prekida i centaršuteva, pa vjerovatno i ne razmišlja o nekom preofanzivnom pristupu. Posebno zato što je Bosna i Hercegovina pod njegovom palicom dokazala da svakome može dati gol, ali i da se može vratiti i iz nepovoljnih situacija.

Problema je više bilo u odbrani, tako da za dobar rezultat prvenstveno trebamo iskorak u tom pravcu.

Najvažnije što Barbarez mora ponoviti je da njegova ekipa i u ovom meču odigra neumorno. Sa bezbroj sprintova i duela na što su nas već navikli ovi novi klinci, a što smo godinama zamijerali njihovim prethodnicima. To će biti vrlo izazovno – sa samo dva dana nakon prošle utakmice i pojedinim igračima koji još traže svoju formu u klubovima.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

EURO 2028 je idalje osnovni cilj

Bez obzira što je FIFA novim pravilom primakla treće mjesto Lige Nacija plasmanu na Svjetsko prvenstvo, te bez obzira što naša reprezentacija pokazuje neke zdrave karakteristike, svi trebamo biti realni i idalje razmišljati o EURO 2028 kao glavnom cilju.

Za to će biti potrebno još puno treninga i utakmica za uigravanje, ali i boljeg statusa naših igrača u svojim klubovima.

Ali i bez toga, već sada svi navijači mogu reći veliko hvala Barbarezu i Zmajevima što su nam vratili nadu da se u svakom meču može napraviti iznenađenje.

Treće kolo Lige Nacija, BiH – Mađarska, 20,45, Bilino Polje, Zenica.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16