Bh. fudbalski trener Rusmir Cviko nakon sedam utakmica napustio je klupu Raja Casablance.

U prijevodu sa marokanskog, Raja ustvari znači nada, a upravo je nju navijačima dao Cviko kada je u jeku velikih problema u klubu stigao na kormilo. Uspio je uvesti Raju u grupnu fazu Lige prvaka i tamo ostvariti tri pobjede i remi, dok je u domaćem prvenstvu upisao dva poraza iz isto toliko kola.

Slabom startu u prvenstvu je, prije svega, kumovao limitiran broj fudbalera koje je morao koristiti. Zbog suspenzije koju je klub imao od FIFA-e, prostora za rotaciju nije bilo uprkos šest utakmica u mjesec dana, a na kraju nije dobio ni pojačanja koja je tražio. Naprotiv.

– Ispostavilo se da smo imali nesporazum. Umjesto jednih, doveli su potpuno druge igrače i bez mog znanja neke čak i prodali. Na to sve klub je imao blokadu FIFA-e koju nije otklonio na vrijeme i u prvenstvo smo ušli sa samo 10 igrača, a ne sa cijelim timom
, kaže za portal Reprezentacija.ba Cviko koji svejedno iz Maroka nosi lijepe uspomene.

Voditi Raja Casablancu za mene je bilo veliko iskustvo i svakako iskorak za karijeru. Budući da sam imao ugovor na dvije godine, moramo se dogovoriti oko raskida, a vjerujem i da ću se vrlo brzo vratiti na posao. Ima poziva, najviše iz arapskih zemalja, gdje sam ostvario odlične rezultate u ekipama koje sam ranije vodio i sada prednjače ponude iz te regije.

Sa Al-Orobahom sam izborio plasman u eliti rang Saudijske Arabije, prije toga bio i viceprvak u Kuvajtu, osvajač tamošnjeg Crown Princ Kupa. Imao sam čak i poziv da preuzmem selekciju Trinidad i Tobaga. Zovu me i afrički klubovi koji igraju Ligu prvaka, ali postoji opcija da se malo i odmorim.

Ne čudi to, zahvaljujući dobrom radu i rezultatu Cviko je sve više cijenjen, a o njegovoj reputaciji i kvalitetu u trenerskom svijetu dovoljno govori i ime koje ga je zamijenilo u Raja Casablanci. Klub je objavio da je u međuvremenu postigao dogovor sa Ricardom Sa Pintom koji je, između ostalog, vodio Legiju, Standard, Bragu, Vasco da Gamu, Crvenu zvezdu…

(Reprezentacija.ba)