Donosimo najvažnije stvari koje morate znati o utakmici BiH – Njemačka koja se igra večeras na stadionu Bilino Polje u Zenici

BiH je trenutno 75. na FIFA listi, a Njemačka zauzima 13. mjesto

Sedam reprezentativaca igra u Njemačkoj. To su Nikola Vasilj (St. Pauli), Ermin Bičakčić (Eintr. Braunschweig), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Kiel), Denis Huseinbašić (Koln), Ermedin Demirović (Stuttgart) i Haris Tabaković (Hoffenheim)

Gosti su najtrofejnija reprezentacija koja će gostovati BiH u takmičarskoj utakmici ikada – imaju četiri titule svjetskih i tri titule europskih prvaka. Njemačka je bila svjetski prvak 1954., 1974., 1990. i 2014. godine. Europsko prvenstvo osvajali su 1972., 1980. i 1996. godine.

Samo jedan igrač Njemačke ne nastupa u ligama petice. To je golman austrijskog Salzburga Blaswich. Ukupno 18 reprezentativaca igra u Bundesligi, a po jedan u La Ligi, Seriji A i Premiershipu.

Selekcije BiH i Njemačke su se do sada sastale dva puta i to u prijateljskim duelima. BiH je 11. oktobra 2002. godine na Koševu odigrala 1:1 protiv Njemačke. Njemačka je 3. juna 2010. godine u Freiburgu bila bolja od BiH sa 3:1.

Utakmicu u Zenici sudit će Francois Letexier (35) iz Francuske. Letexier je FIFA sudija od 2017. godine, a sudio je finale EURO 2024.

Biće ovo peta utakmica za Sergeja Barbareza na kormilu BiH, a prva na domaćem terenu. Ranije je u prijateljskim mečevima poražen od Engleske i Italije te u Ligi Nacija od Nizozemske. Remizirao je sa Mađarima u Ligi Nacija.

Selektor Julian Nagelsmann je na kormilu Njemačke od septembra 2023. godine. Na 15 utakmica ima osam pobjeda, četiri remija i tri poraza. Barbarez je tu od juna uz jedan remi i tri poraza.

Sergej Barbarez večeras ne može računati na povrijeđene Amara Dedića i Ifeta Đakovca. Selektor Njemačke Julian Nagelsmann ne može računati na ter Stegena, Havertza, Kocha, Musialu, Fullkruga, Rauma, Henrichsa i Lena.

Njemačka je više od sedam puta skuplja od BiH. Nijemci prema Transfermarktu vrijede 595 miliona eura, dok je vrijednost BiH 82 miliona eura. Veznjak Njemačke Florian Wirtz (130 miliona eura) vrijedi više od kompletne selekcije BiH.

Utakmicu BiH – Njemačka prenosi više od 40 TV kanala.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16