Mađarska je ponosna fudbalska nacija s bogatom historijom na međunarodnim takmičenjima, međutim njihov nacionalni tim je daleko od visokih standarda koje su postavili Puškaš i “Moćni Mađari” 1950-ih godina.

Autor: Leo Kučera

Uprkos razočaravajućoj kampanji na Europskom prvenstvu 2024, u prethodnih nekoliko godina razvili su snažan i konkurentan fudbalski identitet, što je rezultiralo boljim rezultatima. Kao predstojeći protivnici Bosne i Hercegovine u teškoj grupi Lige nacija, ovaj članak će istaknuti njihove snage i slabosti, stil igre, te kako BiH može pokušati da im parira.

Zlatne godine

Najveći trenutak u istoriji mađarskog fudbala bez sumnje je bio 1950-ih godina, kada su bili jedan od najstrašnijih timova na svijetu. Predvođeni legendarnim Ferencom Puškašem, ovaj “zlatni tim” postigao je veliki uspjeh u nizu od 50 utakmica s samo jednim porazom. Taj surovi poraz desio se u finalu Svjetskog prvenstva 1954. godine, kada su izgubili 2-1 od Zapadne Njemačke u utakmici koja je nazvana “Čudo u Bernu”. Ostale istaknute pobjede uključuju pobjedu od 7-1 protiv Engleske kod kuće, pobjedu nad istim protivnicima 6-3 na Wembleyju u “utakmici stoljeća”, te pobjedu nad Jugoslavijom 2-0 za osvajanje zlatne olimpijske medalje u Helsinkiju. Poznati po svojim inovativnim taktikama i napadačkoj snazi, ovo je zaista bila zlatna era za “Veličanstvene Mađare”.

U narednom periodu postigli su skromniji uspjeh, osvojivši još dvije olimpijske zlatne medalje, ali nisu se uspjeli kvalifikovati za nijedno međunarodno takmičenje u periodu od 30 godina, između Svjetskog prvenstva 1986. i Evropskog prvenstva 2016. godine. Nakon ovako velikih uspona i padova, mađarski navijači mogu biti zadovoljni svojim konsistentnijim nastupima u posljednjih nekoliko godina, jer su se kvalifikovali za tri uzastopna Evropska prvenstva, iako još uvijek nisu uspjeli izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu. Pod vođstvom italijanskog trenera Marka Rosija od 2018. godine, etablirali su se kao solidna sila u evropskom fudbalu, sposobni da se takmiče s najboljima. Ovaj period je obilježen nastupima na Evropskim prvenstvima, kao i još jednom čuvenom pobjedom u gostima protiv Engleske, koju su savladali sa 4-0 2022. godine.

Mađari na EURO 2024

Mađarska je ušla u ovogodišnje Europsko prvenstvo s velikim nadama, našavši se u grupi s domaćinom Njemačkom, Švicarskom i Škotskom. Iako su osigurali emotivnu pobjedu u posljednjim minutama protiv Škotske, čime su sebi dali šansu za prolazak dalje, za dlaku su propustili plasman u nokaut fazu, završivši kao peta najbolja ekipa među trećeplasiranim timovima u grupi. Ovo je bio razočaravajući rezultat, ali mlada jezgra ekipe ostaje, što daje nadu za razvoj ekipe i buduće uspjehe.

Rossi je obično koristio formaciju s krilnim bekovima, oslanjajući se na snage Loïca Nega i Miloša Kerkeza kako bi pružili fleksibilnost i kreativnost na bokovima. Iako zadnja trojka nema visoku prisutnost kao što je Szalai u ovom međunarodnom prozoru, Mađarska je vrlo sposobna defanzivna ekipa. Iako se povlače duboko u odbranu i pružaju prilike protivnicima, te prilike su obično niskog kvaliteta, pa rijetko primaju golove. Dobro su organizirani i uigrani, što im daje čvrstu osnovu za rad na višim dijelovima terena.

Iako su generalno solidni, Mađari mogu biti previše uski u svojoj postavci. Ispred zadnje petorke pružaju premalo zaštite na bokovima, dopuštajući protivničkim timovima da prelaze kroz njih i oko njih previše lako. BiH bi mogla iskoristiti ovu slabost napadajući krila brzinom i loptama u prostor kako bi stvarala šanse s bokova, umjesto da pokušava igrati kroz sredinu terena. Slično tome, njihova odbrambena i golmanska jedinica je starija, što im daje vođstvo i iskustvo, ali ih također ostavlja ranjivima na brzu i fluidnu napadačku igru.

Visok presing

U gornjem dijelu terena, Mađari vrše pritisak s prednje linije, ali to kombinuju sa igrom čovjek na čovjeka dublje u terenu. Ovaj nedostatak uvjerenja i posvećenosti presing sistemu znači da postoji prostor između linija i nedostatak čvrstine u sredini terena. Ako naša reprezentacija uspije zaobići prednju liniju pritiska, moglo bi se napredovati s loptom i brzo prelaziti iz odbrane u napad.

Kako bi neutralizirali ovu slabost, Mađarska se oslanja na rad svojih krilnih bekova u tranziciji. Iako imaju sposobne igrače na ovim pozicijama, oslanjaju se na doprinos Nega iz francuske Ligue 1 i Kerkeza iz Bournemoutha kako bi obezbijedili širinu i defanzivnu čvrstinu, te zaštitili tim od kontranapada. Slično tome, u napadu su krilni bekovi ključni za njihovu sposobnost da dominiraju posjedom i održavaju kontrolu nad igrom. Ako naša reprezentacija uspije neutralisati ove ključne igrače, to bi bila odlična osnova da se uguši mađarski napad i da prema tome budemo prijetnja.

U napadu, Mađarska nastoji biti fluidna i progresivna. Njihov stil igre temelji se na brzim tranzicijama kako bi kontrolisali tok utakmice i spriječili protivnike da se ustale. U tom smislu, rad Calluma Stylesa je obično bio vrlo važan, jer on povezuje napad i odbranu preciznim pasovima i dobrim postavljanjem tempa igre. S obzirom na to da Styles nije pozvan na okupljanje, ostaje da se vidi kako će se Mađarska prilagoditi gubitku ključnog igrača u sredini terena.

Szoboszlai najbolji igrač

U kombinaciji s nedostatkom stvarno vrhunskih napadača, to ih može učiniti ovisnijim o radu talismana i veziste Liverpoola Dominika Szoboszlaija. Mađarska nastoji da ga postavi u opasne pozicije i oslanja se na njegovu kreativnost i prijetnju unutar i izvan šesnaesterca kako bi razbili čvrste i uporne odbrane. On je nesumnjivo ključni igrač i okosnica za sav njihov napadački napor. Ako bi on morao da se povuče dublje kako bi kontrolisao igru ili bude pomno praćen, to može ograničiti napadački potencijal Mađarske.

Dok će Szoboszlai biti glavna prijetnja koju treba neutralisati, Mađarska se također u proteklim utakmicama oslanjala na Szalaita i Stylesa u srži svog tima. S obzirom na to da oni nisu pozvani, a 5 mladih igrača je dodano sastavu od kraja Evropskog prvenstva, jasno je da Rosi također gleda prema budućnosti ove mađarske reprezentacije. I pored ove moguće neuigranosti ili promjene fokusa, Mađarska će i dalje predstavljati teškog protivnika za nas u teškoj grupi, s obzirom na njihovu defanzivnu čvrstinu, sposobnost kontrolisanja posjeda i prijetnju u napadu. Ako mi želimo ostati konkurentni na ovom visokom nivou Lige nacija, ostvarivanje rezultata i sticanje iskustva protiv iskusne i sposobne mađarske ekipe kroz brzu i tranzicijsku igru bit će ključno za naše šanse.

(Reprezentacija.ba)