Oni najstrožiji kritičari reprezentacije BiH utakmicu protiv Nizozemske vide kao katastrofu. Ali, čak i oni hladne glave moraju priznati da su neki momenti otvorili prostor za optimizam. Naravno bez euforije. Daleko bilo!

“Ako treba kriviti nekoga, krivite mene” rekao je Barbarez poslije utakmice.

Ali selektora niko ne krivi, jer svi vjeruju da zajedno sa svojim timom izvlači najbolje što ima reprezentacija BiH.

Povećanje “m…”, dakle samopouzdanja

Često igrači odrasli van BiH nisu baš svjesni koju riječ smiju, a koju ne koristiti u javnosti. Pa im tako ponekad neka prosta riječ izleti pred kamerama. Demirović je tako poslije Nizozemske koristeći riječ sa “m…” pohvalio hrabrost Esmira Bajraktarevića.

Nema sumnje da će nakon Nizozemske svi naši igrači imati veću hrabrost. A zašto? Zato što sada imaju iskustvo da mogu zabiti golove i protiv najjačih reprezentacija svijeta. I to su se Zmajevi protiv superjake Nizozemske čak dva puta vraćali u igru nakon zaostatka. Takvo iskustvo sigurno smanjuje strah prema svakom protivniku, a povećava samopouzdanje. Probajte se sjetiti koliko smo puta najvećim reprezentacijama zabijali po dva gola?

“Ne smijemo biti tako strašljivi sa loptom, jer mi znamo igrati sa loptom – pa zabili smo dva gola Nizozemskoj i do kraja utakmicu držali neizvjesnom” rekao je Zlatan Bajramović.

Igrači velikih reprezentacija takvo samopuzdanje najčešće steknu kroz velike utakmice za velike klubove, a s obzirom da mi nemamo igrače u velikim klubovima – njima će ovo iskustvo biti od ogromne vrijednosti.

Uz to sada znaju da u ekipi imaju Bajraktarevića koji je vjerovatno uz Amara Dedića najbrži i najprodorniji igrač kojeg pamtimo u dresu BiH.

Golovi iz sjajnih akcija

Oba gola Nizozemskoj postigli smo iz sjajnih i smislenih akcija.

Iako je najveće pohvale dobio drugi gol Bajraktarevića u kojem je sarađivao sa Gazibegovićem, posebno treba pohvaliti prvi gol.

Reakcija Katića, pa Huseinbašića, i na kraju Demirovića izgledala je kao da ovi momci imaju barem 30 utakmica zajedno.

Reakcija sa klupe

Možda će neko to podvući kao slabost našeg stručnog štaba što im formacija koju su zamislili od početka utakmice nije dala rezultate, ali činjenica da su aktivno reagovali i mijenjali sistem i formaciju igre tokom utakmice govori da Zmajevi mogu računati na kvalitetnu pomoć sa klupe.

Istina, možda su izmjene došle malo prekasno, ali kada vidimo ovakvo ponašanje našeg stručnog štaba koji je “neiskusan”, pitamo se šta su to radili neki raniji selektori u trenerskim karijerama dugim po 20-30 godina? Jer objektivno nisu tokom utakmica pokazali ništa više svog potpisa, ako ne i manje, od “zelenog” Barbareza.

I same izmjene treba pohvaliti jer su Sergej Barbarez i pomoćnici odličnim skautingom osigurali da po prvi put Bosna i Hercegovina ima više rješenja sa klupe koja mogu podići ritam.

Foto: FS BiH

Pokrij se koliko ti je jorgan dug

Šteta je bilo vidjeti Amara Dedića na lijevom beku, ali osim povrijeđenog Seada Kolašinca vjerovatno nijedan drugi igrač nije mogao parirati Denzelu Dumfriesu.

Sama odbrana sa golmanom Vasiljem u totalu je izgledala nestabilno i to će Barbarez i tim rješavati kao prioritet. Benjamin Tahirović koji je bio pod lupom javnosti zbog manjka utakmica u klubu je kao naš realno najbolji defanzivni vezni igrač izašao nakon 45 minuta igre, ali je reprezentacija primila još tri gola. Sve to govori da nije riječ o individualnim problemima ili rješenjima, nego o potrebi da se naprave sistematska, automatizovana formacijska rješenja. Trenutna forma ili određeni potez igrača – tu bi trebalo samo da prave nadgradnju.

Selektora Barbareza bi posebno trebalo da brine da reprezentacija u njegovom mandatu, ali i u ranijim mandatima prima gotovo redovno golove u posljednjim minutama prvog ili drugog poluvremena. Očigledno je to problem koji ima dublje korijene.

I te “individualne greške” koje je spomenuo selektor “kao uzroke tri primljena gola” plod su pada koncentracije zbog ogromnog pritiska i problema koje je odbrana imala u cjelini. Naravno treba ponoviti da je protiv sebe imala izuzetno moćnu ofanzivnu reprezentaciju Nizozemske predvođenom igračima Liverpoola, Man. Citya, Man. Uniteda, Milana, Intera, Leipziga… Kojima onda još sa klupe kao osvježenje uđu opet igrači najvećih klubova poput Arsenala i Man. Uniteda.

Sistematsko rješenje naše zadnje linije kao cilj istakao je i Zlatan Bajramović.

“Moramo popraviti stanje u odbrani, to je prioritet” rekao je Bajramović uoči utakmice u Budimpešti.

Foto: FS BiH

Mađarska kao pravi ispit

Bosna i Hercegovina će protiv Mađarske imati daleko realniji test. Mađarska jeste ekipa igrački trenutno bolja od nas, ekipa koja je igrala EURO 2024 i koja je puno bolje plasirana na FIFA listi od nas, ali ipak nije selekcija nivoa Nizozemske.

U takvoj utakmici sigurno da ćemo se moći pitati nešto više. I to je ono što svi i želimo od Barbareza i ekipe – da Bosna i Hercegovina bude žilav protivnik svima, a potencijalno i protivnik spreman iznenaditi svaku ekipu koja mu za to pruži priliku.

Za to će očigledno prvo biti potrebno donijeti sigurnost i stabilnost u odbrani, a paralelno dodatno povećati samopouzdanje u ofanzivnom dijelu igre. To je puno teže za uraditi nego za reći, pa nema sumnje da će do tada, ako im to ikada i uspije za rukom – biti i psovki i ružnih reakcija vruće glave.

Ipak to treba zanemariti. Jer iako emocionalno prazna kao nakon svakog poraza, ogromna armija navijača BiH ne osjeća nezadovoljstvo jer vjeruje u projekat koji vode Barbarez, Bajramović i Spahić sa cijelim svojim timom. Projekat u kojem će se od naše ekipe sigurno izvući maksimum – možda i po prvi put ikada.

Zato, ono najvažnije na kraju – jedva čekamo novu utakmicu!

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16