“Udruženje fudbalskih trenera” oštro je kritikovalo posljednju odluku Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da se pored igrača iz bivše Jugoslavije, kao domaći igrači smatraju još i igrači iz svih država Europske Unije.

Smatraju da je to put ka uništenju budućnosti fudbala u Bosni i Hercegovini.

Odluku Fudbalskog/Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine da se igrači iz Hrvatske, Srbije i Europske Unije smatraju domaćim smatramo katastrofalnom i nastavkom politike uništavanja fudbala u Bosni i Hercegovini.

Posebno opasno gledamo na način donošenja ovakvih odluka, kroz sjednice Komiteta za hitnost F/NS BiH.

Žalimo i kritikujemo što su pojedini navodno “patriotski” predstavnici u ovom komitetu pristali na odluke koje smatramo protiv interesa fudbala u BiH, a svojim “ne” su ih mogli zaustaviti.

Ne sumnjamo da se danas mnogi mladi, kao i njihovi roditelji pitaju da li se uopšte opravdano baviti igračkom i trenerskom karijerom uz takav kolonijalni status, prvenstveno u odnosu na Hrvatsku I Srbiju, kakav imamo zbog ovakvih odluka F/NS BiH.

“Udruženje fudbalskih trenera” najavljuje institucionalnu borbu protiv ovakvih odluka, te poziva da se na važna mjesta u našem fudbalu biraju kvalitetni, iskusni i moralni kadrovi koji vole ovu državu, a ne neznalice koje pod plaštom nacionalizma čuvaju svoje privilegije, a uništavaju fudbal u BiH.

Ujedno pozivamo na hitno uvođenje jedinstvene druge državne lige, te pozivamo na istu praksu reforme i usklađenja svih seniorskih i omladinskih liga i takmičenja u Bosni I Hercegovini.

Donošenjem adekvatnih pravnih odluka u F/N S BiH potrebno je zaštititi domaće igračće i trenere od nelojalne konkurencije” stoji u saopštenju ovog udruženja koje potpisuje predsjednik prof. Emir Karahmet.

U sjednici održanoj u subotu 27. jula Komitet za hitnost FS BiH usvojio je odluke o izmjenama i dopunama propozicija takmičenja za narednu takmičarsku sezonu, a jedna od odluka se odnosi i na status stranih igrača.

(Reprezentacija.ba)