EURO 2024 je donekle uspavao fudbalsko europsko tržište, a kako se takmičenje privodi kraju fudbalski agenti sve su više angažovani. Zato u julu možemo očekivati nove transfere. Neki naši igrači već su razbili šanse za iznenađenjima jer su već riješili gdje će igrati naredne sezone.

Igrači koji su produžili ugovore

Denis Huseinbašić (22) je produžio ugovor sa Kolnom i naredne sezone će igrati 2. Bundesligu. On je u protekloj sezoni bio standardan u ekipi Kolna koja je na kraju završila na pretposljednjem mjestu. Ostanak u Kolnu čini se pametan potez. Nakon odličnih nastupa prošle sezone u klubu, ali i u U21 Njemačkoj, Denis će biti na radaru svih velikih domaćih klubova, a nema sumnje da će u Kolnu dobiti sav prostor za dalje etabliranje.

Ermin Bičakčić (34) je također produžio vjernost sa Eintracht Braunschweigom i on će također igrati 2. Bundesligu naredne sezone. Za Barbareza je najvažnije da Bičakčić igra, jer u njemu očigledno vidi oslonac za naše mlađe odbrambene igrače u reprezentaciji.

Dennis Hadžikadunić (25) je još jedan igrač koji će igrati 2. Bundesligu. On je produžio ugovor sa HSV-om odnosno svoju posudbu iz ruskog Rostova.

Dosadašnji transferi

Kenan Pirić (30) je napravio dobar transfer. Nakon isteka ugovora u AEK Larnaci, Pirić je potpisao ugovor sa Antalyasporom i naredne sezone branit će u turskoj Superligi.

Nihad Mujakić (26) je malo iznenadio transferom. Iz Ankaragucua, koji je istina ispao iz Superlige, prešao je u Partizan i u narednoj sezoni će igrati prvenstvo Srbije.

Vrijedi spomenuti još dva fudbalera. Madžid Šošić (21) je proteklu sezonu igrao na posudbi u Radomlju, a sada se vratio u Hajduk i igrao je na svim dosadašnjim pripremnim utakmicama Hajduka.

Emir Karić (27), budući reprezentativac BiH, je iz Darmstadta prešao u Sturm. Lijevi bek će u narednoj sezoni dijeliti svlačionicu sa Gazibegovićem i igrati Ligu Šampiona pored kvalitetnog austrijskog prvenstva.

Mogući transferi

U ovoj rubrici je nekoliko reprezentativaca koji bi mogli promijeniti sredinu.

Anel Ahmedhodžić (25) je sa Sheffieldom ispao iz Premiershipa i male su šanse da naredne sezone igra u Championshipu. Talijanski mediji dugo pišu o interesovanju Napolija i Atalante za dovođenje našeg defanzivca.

U Italiji je zanimljiv i Benjamin Tahirović (21). To što se kao novajlija nametnuo u Romi jednom Jose Mourinhu ispred mnogo igrača iz većih klubova ostavilo je odličan rejting za Tahirovića. Više od 40 utakmica za Ajax u prvoj sezoni, i to uz promjenu nekoliko trenera, dodatan je pokazatelj kvalitete. Ali upravo te promjene u Ajaxu koji u sezonu ulazi sa novim trenerom mogu dovesti i do iznenadnih odlazaka iz kluba.

Amar Dedić (21) je i dalje igrač Salzburga, ali postoji veliki interes za njega. Od ranije se spominjao Brighton i Chelsea, a od ovog prijelaznog roka se špekuliše o Interu i Romi koji su ga pratili. Sjajna sezona nakon povratka u Salzburg, te činjenica da je odmah dobio kapitensku traku – nije prošlo neopaženo. Osim nabrojanih klubova, kao potencijalna nova sredina uvijek su realni drugi klubovi iz Red Bull grupacije. Leeds United je posljednji koji je ušao u ovu porodicu, istina RB još tu nema kontrolni paket.

Iz Austrije bi dalje mogao i Jusuf Gazibegović (24). Nakon duple krune sa Sturmom, te skoro 60 utakmica u Bundesligi, euro takmičenjima i reprezentaciji, popularni Gazi zapao je navodno za oko Laziju. Sturm će sigurno čekati prve duele Lige Šampiona, a onda razmišljati o prodaji igrača.

Armin Gigović (22) u prvim nastupima za BiH potvrdio je svoje karakteristike po kojima je poznat – puno pretrčanih kilometara i dobra tehnika i pregled igre. Prethodno je sa danskim FC Midtjylland osvojio šampionsku titulu. Formalno je igrač ruskog Rostova pa bez prepreka kluba može otići u novu sredinu. “Everton, West Ham i Crystal Palace se utrkuju da dovedu Gigovića” pisali su prije mjesec dana u Engleskoj renomirani izvori.

Tarik Muharemović (21) prošlu godinu završio je sa nizom napisa u talijanskim medijima koji su ga hvalili kao vođu U23 Juventusa koji se takmiči u Seriji C. Nastupi za reprezentaciju trebalo bi da mu pomognu ili da se izbori u Juventusu ili da si pronađe klub u Seriji A ili B. Obje opcije bi bile dobre za interes reprezentacije.

Rade Krunić (30) je polusezonu proveo u Fenerbahceu na posudbi iz Milana, ali uz opciju obaveznog otkupa. Krunić je krenuo pripreme sa Fenerom i vjerovatno će ostati u Istanbulu iako se spominjao povratak u Serie A.

Ermedin Demirović (26) je najbliži transferu. Iza sebe ima sjajnu sezonu u Augsburgu, a njemački mediji bruje o njegovom prelasku u Stuttgart. Navodno, Stuttgart koji će igrati Ligu Šampiona je ponudio 16 miliona, a Augsburg insistira na 20 miliona eura.

Edin Džeko (38) je neizostavna tema u bh. turskim i hrvatskim medijima. Dugo se pisalo o prelasku u Hajduk, na kraju je čini se Gattuso odustao, a još uvijek su aktuelne opcije u Saudijskoj Arabiji. Džeko u Romi nije sarađivao sa Jose Mourinhom, a čini se da neće ni u Fenerbahceu.

Dario Šarić (27) se vratio iz Antalye u Palermo nakon posudbe i postoji mogućnost ponovnog odlaska u Tursku.

Madžid Šošić (21) kalio se u Radomlju prošle sezone, a Hajduk ga je vratio u svoje redove. Šošić ima minutažu kod novog trenera Gennara Gattusa, a sigurno da su i apetiti kluba kada je u pitanju njegova cijena porasli nakon što je debitovao za A reprezentaciju BiH. Ne bude li mu Hajduk mogao garantovati minutažu, nema sumnje da će razmišljati o odlasku.

Slobodni igrači

Od slobodnih igrača, bivši reprezentativaca, izdvajaju se Miralem Pjanić, Renato Gojković, Sanjin Prcić, Muhamed Bešić, Deni Milošević…

(Reprezentacija.ba)