Europska rukometna federacija nominovala je 18 sudijskih parova za predstojeće Europsko prvenstvo rukometašica u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj, koje će se održati od 28. novembra do 15. decembra ove godine.

Priliku da sude na ovom šampionatu Europe dobile su i bosanskohercegovačke sutkinje Tatjana Praštalo i Vesna Balvan, saopšteno je iz RS BiH.

Tatjana i Vesna su od prošle godine vlasnice grba IHF-a (Svjetska rukometna federacija), a prošle godine sudile su i finale Lige prvakinja.

Banjalučanke su prije dvije godine na Euru za rukometašice u Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji sudile meč za bronzanu medalju.

Osim njih nominovani su sljedeći sudijski parovi:

Ana Vranes/Marlis Wenninger (Austrija), Georgi Doychinov/Yulian Goretsov (Bugarska), Javier Alvarez Mata/Yon Bustamante Lopez (Španija), Yann Carmaux/Julien Mursch (Fancuska),

Maike Merz/Tanja Kuttler (Njemačka), Kristof Altmar/Marton Horvath (Mađarska), Gianna Stella Merisi/Andrea Alejandra Pepe (Italija), Tomas Barysas/Povilas Petrusis (Litvanija),

Igor Covalciuc/Alexei Covalciuc (Moldavija), Jelena Vujačić/Anđelina Kazanegra (Crna Gora), William Weijmans/Rick Wolbertus (Nizozemska), Eskil Braseth/Leif Andre Sundet (Norveška), Cristina Lovin/Simona Raluca Stancu (Rumunija),

Ozren Backović/Mirko Palačković (Sovenija), Vanja Antić/Jelena Jakovljević (Srbija), Pinar Unlu Hatipoglu/Mehtap Simsek (Turska), arina Duplii/Olena Pobedrina (Ukrajina).

Ovi parovi će suditi ukupno 65 utakmica, a kao pripremu za Euro imat će Kurs za sudije i delegata krajem septembra.

Ovo je prvi put da se Europsko prvenstvo za rukometašice igra sa 24 selekcije, a prvi put je i da su Austrija i Švicarska domaćini Eura za rukometašica.

Po dvije grupe igrat će se u Baselu, Innsbrucku i Debrecenu, druga faza igrat će se u Debrecenu i Beču, koji će biti domaćin i finalnog vikenda.

(Reprezentacija.ba)