Njemačka je u subotu u Dortmundu u meču osmine finala na EURO 2024 pobijedila Dansku rezultatom 2:0 i prošla dalje.

Danci su nakon utakmice ogorčeni suđenjem Michaela Olivera iz Engleske koji je u 51. minuti poništio gol Danskoj zbog ofsajda, a dvije minute kasnije je dosudio penal za domaćina prvenstva.

Naime, Andersen je u 51. minuti zatresao mrežu Neuera, sudija je priznao gol, ali je nakon intervencije VAR sobe dosudio ofsajd.

Grafikom i animacijom je utvrđeno da je danski reprezentativac u nedozovljenoj poziciji bio tek vrhom kopačke.

Zanimljivo da je selektor Danske nakon utakmice pokazao fotografiju spomenutog ofsajda na mobitelu te poručio da je gol poništen zbog centimetra.

Bila je ovo neizvjesna utakmica koja je odlučena sa dvije sudijske odluke. Imam sliku VAR-a u prvoj situaciji kada nam je gol poništen. Tu je presudio jedan centimetar. Ne možete da donesete takvu odluku jer ne znate kada je tačno lopta poslata“, kazao je Hjulmand i osvrnuo se na drugu situaciju kada je dosuđen penal za Njemačku:

“Rečeno nam je da defanzvici ne treba da trče sa rukama na leđima. Andersen je imao normalan položaj ruke kada se trči. Pogođen je sa jednog metra i to je svirano kao penal. Nikada ne pričam o sudijama, ali ovo je direktno odlučilo pobjednika.”

Inače, strijelci za trijumf Njemačke nad Danskom bili su Havertz u 53. minuti iz penala te Musiala u 68. minuti.

Njemačka će u četvrtfinalu igrati protiv Španije ili Gruzije.

(Reprezentacija.ba)