Selekcija Italije je u Empoliju u prijateljskom meču pobijedila BiH rezultatom 1:0.

Naš selektor Sergej Barbarez je nakon utakmice protiv aktuelnih europskih šampiona govorio na zvaničnoj press konferenciji.

“Još uvijek sam pod emocijama. Bilo je predivno večeras biti ovdje. Igrali smo protiv jedne od najjačih ekipa u Europi. Nekih 30 minuta u Engleskoj i večeras u periodima od 5-10 minuta nismo dobro igrali. To je taj put što sam govorio da je najvažniji.

Ovih osam utakmica u 2024. godini je veliko bogatstvo za našu ekipu. Bez 14-15 igrača, i bez obzira na nezgodan junski termin koji stalno pominjemo, meni je drago da smo igrali ove mečeve i da smo provjerili dosta igrača. Ne mogu reći da sam zadovoljan jer smo izgubili, ali sam presretan jer smo dobili dosta toga”, rekao je selektor i dodao:

“Moramo znati gdje stojimo i koliko utakmica smo izgubili u prošloj godini, naravno uključujući i ove dvije. Stalno ponavljam da je ovo neki put za neke nove ideje. Mi smo ubijeđeni da ovi momci mogu to.

Vidjeli smo šta se sve desilo u ovih deset dana, koji je razvoj kod svakog pojedinačno nastao i kakva su shvatanja reprezentacije nastala. Rodio se taj neki duh, vidjeli smo poslije utakmice njihovo zajedništvo, to je to što nas čini sretnim i rekao bih, neki prvi plan je uspio da ih spojimo, da ih potaknemo da budu još više voljni i željni da igraju za našu zemlju.”

Barbarez je prokomentarisao i nastupe golmana Nikole Vasilja protiv Engleske te Kenana Pirića protiv Italije.

“Golmani su bili na visini zadatka. I Nikola u Engleskoj pored tri primljena gola, a danas Kenan sa nekom idejom da više igramo. Možda je izgledalo opasnije, ali to je to što želimo da uvedemo posjed lopte krene od golmana i zadnje linije. Zato je ta ideja da se igra.”

Selektor se osvrnuo i na situaciju pred sami kraj utakmice kada se Ahmedhodžić našao u velikoj šansi, ali je talijanski golman Donnarumma zaustavio njegov pokušaj.

“Imali smo hrabrost što smo u 87. minuti poslali dva stopera u napad. Rizikovali smo i samo tako možemo napredovati. Anel je imao šansu iz tog presinga. Imali smo voljni momenat, ali nažalost nije postigao gol.

Rekao sam igračima da bi možda bilo previše euforije da smo izjednačili na 1:1. Nekako želim da bude sve po redu. Vjerujte, dosta toga se pozitivno desilo u ove dvije utakmice. Bit će to neka nova Bosna i Hercegovina nakon Lige Nacija.”

(Reprezentacija.ba)