Trener Dortmunda Edin Terzić (41) sjajno je ove sezone predvodio svoj klub koji je došao do finala Lige Šampiona.

Tu su poraženi od favorita Real Madrida, ali su pokazali puno više nego što je cijeli svijet objektivno očekivao.

Terzićev otac Ibrašim je iz Bosne, tačnije Doganovca, sela s 50-tak kuća udaljenom nekoliko kilometara od Donjeg Vakufa.

– Skoro mi je poslao opremu Borussije, kada se čujemo uvijek se raspituje za porodicu, pita šta nam je najpotrebnije… Zbog svih ovih obaveza danas nije u mogućnosti dolaziti često. Zadnji put je bio 2017. godine i svakome je dao po 500 eura iz porodice.pričao je nedavno njegov rođak za Reprezentacija.ba.

Njegova karijera uistinu je bila zanimljiva. Trener Dortmunda priznao je uoči finala kako je njegova karijera zaustavljena u četvrtoj njemačkoj ligi, nakon čega se odlučio baviti skautiranjem i video analitikom.

Pod mentorstvom Jurgena Kloppa dobijao je različite zadatke, a priznao je kako je imao često i špijunske misije.

“Moj zadatak bi bio da špijuniram posljednji trening protivničke ekipe prije duela sa Dortmundom. Bio bih obučen kao radnik stadiona, dodavao lopte, a ujedno pratio šta uigravaju, koji im igrači izvode prekide i druge detalje” prisjetio se Terzić.

Terzić je osim Dortmunda gdje je bio i trener i tehnički direktor, također radio još u West Hamu i Besiktasu gdje je bio pomoćnik Slavenu Biliću. Prethodno je Biliću pomogao analizirati reprezentaciju Irske koja je igrala protiv Hrvatske. Nakon dobrog posla Bilić ga je pozvao kasnije da rade zajedno.

“Veoma rano je ušao u taj trenerski svijet. Počeo je ulagati u sebe. Osim što je radio sa mlađim selekcijama, pokazao se veoma dobar i u skautiranju. Sjećam se da je dok smo još bili u reprezentaciji Hrvatske za nas radio superstručne analize. Ta njegova polivalentnost je oduševila Slavena Bilića i kasnije nam se priključio u Bešiktašu. Izvanredan je u svom poslu. Van terena je opušten, ležeran i zabavan.” ispričao je nedavno za Reprezentacija.ba trener Kruno Jurčević.

Definitivno potvrda da na ključne pozicije ne treba gurati ljude preko veze, nego je jedini recept uspjeha ulagati u mlade i dati im priliku za rad.

U BiH bi Terzićev put sigurno bio odavno zaustavljen, barem otežan do tačke odustajanja.

(Reprezentacija.ba)