Rade Krunić (30) uskoro će i zvanično napustiti AC Milan u kojem je igrao od ljeta 2019. – ukupno oko 4,5 godine.

San Siro napušta svijetla obraza, jer je uveliko opravdao svoj dolazak. Ali i Krunić će Milan sigurno pamtiti samo po najboljem. Vrhunac njegovih igara, ali i njegove cijele karijere sigurno je bilo osvajanje titule prvaka Italije 2022. godine. A Milan je dugo čekao titulu, čak 11 godina.

Ukupno je za klub igrao 139 utakmica, uz to zabio tri gola i šest puta asistirao. Sjećat će se i 18 utakmica u Ligi Šampiona, što nije malo.

Igrao je na više pozicija. Zahvaljujući posljednjoj sezoni najčešće je igrao na poziciji zadnjeg veznog igrača – ukupno 35 mečeva.

Kao ofanzivni i centralni vezni igrao je po 33 utakmice. Sva tri gola dao je kao ofanzivni vezni, ali je najviše asistirao kao centralni vezni. Nerijetko je – 16 puta – igrao lijevo krilo, ali je znao igrati i desno krilo, čak i desnog beka jednom.

Foto: Privatni album

Najviše je se u Milanu naigrao od 2021. do 2023. godine, kada je između ostalog i podignut pehar prvaka. U junu 2023. godine imao je prema Transfermarktu i najveću vrijednost – 10 miliona eura. Sada se ona procjenjuje na nekih 8,5 miliona – koliko će Fenerbahce ukupno i platiti njegov transfer i platu.

U Milanu je dijelio svlačionicu sa mnogim igračinama poput Girouda, Hernandeza, Leaoa, ali definitivno će mu u pamćenju sigurno najviše ostati prilika da dijeli svlačionicu i teren sa velikim Ibrahimovićem. Sa njim je ostao i prijatelj, pa su se i poslije susretali u privatnom aranžmanu.

Da li je u 30. godini Fenerbahce najbolji potez kada je napredak u pitanju? Teško je to potvrditi. Lakše se složiti da će era iz Milana biti najbolji dio Krunićeve karijere.

(Reprezentacija.ba)