“Ko te gura više?”, skoro je Mirza Varešanović, uz ironiju, komentarisao golčinu svog sina Dala koji od dolaska u Tursku igra standardno i na visokom nivou za turski Rizespor.

Transfer koji se realizirao ljetos dobro je došao svima. Ponajviše mlađem Varešanoviću iza kojeg je fudbalski pedigre, jer su otac Mirza i djed Mirsad bili vrhunski igrači, a samo kod nas to mu je bilo više nego teret nego plus. Neznalica i tatin sin, kako su ga pojedinci komentarisali, na kraju je “prodisao” odlaskom u redove Rizespora čiji čelnici nisu tek tako izbrojali za njegov ugovor više od milion eura. 

Da su vrlo dobro znali šta dovode pokazuju i ovosezonske partije Varešanovića. U nekoliko navrata našao se i u timu kola, a uspio je postići i četiri pogotka. Da je više nego zadovoljan i on sam potvrdio je u razgovoru za Reprezentacija.ba portal. 

– Otkud u Rizesporu? Sve se odigralo iznenada. Doslovno. Znate da se mnogo pričalo o tom transferu, spominjala se Olimpija, pa klubovi iz Njemačke i Francuske, međutim na kraju je upravo Rizespor bio najkonkretniji. I po pitanju obeštećenja, što mi je bilo važno, jer sam želio da i klub dobro prođe u cijeloj priči. Ono što me je posebno privuklo jeste energija koju sam osjetio u pregovorima. Vidio sam da me trener i sportski direktor baš žele vidjeti u klubu i u podsvijesti sam imao da ću na kraju tu dobiti ono što mi je najvažnije – priliku. Na kraju se ispostavilo da nisam pogriješio – priča nam Dal Varešanović.

I otac Mirza je svojevremeno igrao u Turskoj. Za Bursaspor. I on vam je rekao pozitivne stvari o Superligi? 

– Da, imao sam priliku iz prve ruke da saznam kako je to u Turskoj, ali ima ovdje danas i puno naših, mlađih, fudbalera. Osjeti se da je ovo jedan potpuno veći nivo u odnosu na Premijer ligu i vidim to svakako kao stepenicu više u karijeri. Ako se ovdje dokažem, siguran sam da ću napraviti još više, ali korak po korak. Bože zdravlja. 

Da se što lakše prilagodite na Tursku i sam fudbal u toj zemlji pomoglo je svakako i iskustvo iz Engleske. Igrački ste se “formatizirali” u Liverpoolu.

– Kad se sjetim da sam u Liverpoolu faktički sam bio. Kao dijete. Danas mi je to iskustvo od velike pomoći, odmah sam se lakše prilagodio, a rasteretio sam se i psihički. Ovdje su me odmah ‘bacili u vatru’. 

Foto: Rizespor

Kada kažete da ste se psihički rasteretili, mislite i na komentare koji su vas pratili dok ste nosili dres Sarajeva?

– Mah, da sam se obazirao na sve te priče, vjerovatno bih se davno prestao baviti fudbalom. To danas nije vrijedno ni komentarisanja. Ko me sada gura? Ne kažu ljudi bez razloga da je kod kuće najteže uspjeti. Kolika god da je bila moja ljubav prema Sarajevu, taj dres je bio uistinu težak za nositi, ali u svemu vidim nešto dobro. Vjerujem da je dobro što sam to prošao veoma mlad i da ću se u budućnosti dosta lakše nositi s pritiskom. 

Zanimljivo je kako je dugogodišnji navijač Rizespora prvi čovjek Turske Recep Tayyip Erdogan. Razmijenili ste s njim i nekoliko riječi.

– Posjetio nas je prilikom posjete Rizeu. Bila mi je velika čast da ga upoznam, ipak je predsjednik Turske, a upravu ste i da je veliki navijač Rizespora. Prati svaku utakmicu. Prilikom tog susreta rekao mi je da mu se sviđam kao igrač i da mu je drago što sam došao u ovaj klub. Velika stvar, haha. 

Kakav je Rize uopšte kao grad, kako provodite vrijeme? 

– Jako lijep, na Crnom moru, blizu je i Trabzonspor. Grad nije nešto velik, ali ovdje imam sve što mi je potrebno za jedan lijep život i da se mogu maksimalno posvetiti fudbalu. Uostalom, zbog toga sam i došao. Kada nema treninga, obično odmaram uz neki film, prošetam ili sa nekim od saigračima odem na piće.

Dal sa Stevenom Gerrardom; Foto: Privatni album

Imali ste sreću da vam jedan od prvih trenera u karijeri bude, ni manje ni više, nego Steven Gerrard. Jeste li bili tada svjesni o kakvoj se veličini radi?

– Bio sam veoma mlad, pa u tom trenutku i nisam toliko. Tek sada shvatam ko me je zapravo trenirao i s kim sam sarađivao. Mnogo sam naučio od njega. Kakav je Steven? Striktan. On voli igrače stavljati pod pritisak. Sjećam se kada sam tek došao na pripreme da sam mislio da me ne voli. Uvijek bi stavljao pritisak na mene. Kasnije kada je prošlo određeno vrijeme i kada smo otvoreno razgovarali, priznao mi je da je to činio jer zna kakav je balkanski mentalitet i da ustvari u takvim okolnostima mi najbolje reagujemo. Eto, to je jedna zanimljiva situacija iz vremena u Liverpoolu. 

U posljednje vrijeme sve češće dobijate i priliku u “A” reprezrentaciji Bosne i Hercegovini. 

– Čast je i zadovoljstvo biti među najboljim naših fudbalerima. Mnogo je promjena, svjesni smo da danas situacija nije onakva kakvu priželjkujemo, ali vjerujemo da ćemo u baražu biti pravi i da ćemo na kraju plasirati se na Evropsko prvenstvo. Bila bi to velika stvar za našu zemlju, poručio je Dal Varešanović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba

(Reprezentacija.ba)