Bosna i Hercegovina je večeras u Zenici u meču osmog kola grupe J kvalifikacija za EURO poražena od Portugala sa 5:0.

Portugal je poveo iz prvog opasnog napada već u 4. minuti. Nakon dva udarca lopta je pogodila Barišića u rame, a potom u ruku, a glavni sudija je pokazao na bijelu tačku. Siguran sa 11 metara bio je Cristiano Ronaldo.

Veliku šansu gosti su imali u 18. minuti. Dalot je ubacio, a Bruno Fernandes sam neometan sa deset metara šutirao pored gola Zmajeva. Portugal drugi gol postiže u 21. minuti. Felix je gurnuo za Ronalda koji izlazi pred Šehića i postiže gol koji je prvobitno poništen zbog ofsajda, ali je potom VAR potvrdio gol.

Pet minuta poslije bilo je 0:3. Dubinski pas sjajno koristi Bruno Fernandes i volej udarcem trese mrežu Zmajeva. U 32. minuti novi gol Portugala. Dalot je ubacio, Ronaldo promašio loptu na koju natrčava Cancelo i sa 16 metara pogađa rašlje našeg gola.

Rezultat prvog dijela postavio je Joao Felix u 41. minuti. Semafor na poluvremenu je pokazivao 0:5.

U drugom dijelu nakon taktičkih izmjena dugo nismo vidjeli ništa na terenu. Imali su Zmajevi nekoliko kornera, ali nije bilo opasnosti po gol Portugala.

Za BiH su igrali:

Šehić, Dedić, Barišić, Hadžikadunić, Kolašinac, Pjanić, Cimirot, Rahmanović, Demirović, Stevanović i Džeko. Sa klupe su ušli: Hadžiahmetović, Gazibegović, Hamulić, Gojković, Vasilj.

Za Portugal su igrali: Diogo Costa, Dalot, Ruben Dias, Goncalo Inacio, Joao Cancelo, Otavio, Danilo, Bruno Fernandes, Rafael Leao, Joao Felix, Ronaldo. Sa klupe su ušli: Jota, Neto, Ruben Neves, Vitinha, Joao Neves.

Stadion Bilino polje bio je ispunjen do posljednjeg mjesta.

BiH je nakon ovog poraza peta u grupi sa devet bodova. Četvrti Island ima jedan više, treći Luksemburg dva više, a drugoplasirana Slovačka sedam više.

Naša selekcija naredni meč igra 16. novembra protiv domaćeg Luksemburga. Portugal će u goste Lihtenštajnu.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16